Page 22 - בגובה העיניים 7
P. 22
לייזרים חדשים לטיפול בגלאוקומה
לייזר דיוד CPC מסוג מיקרופאלס – טיפול CPC נועד להוריד את ייצור נוזל העין על ידי פגיעה מבוקרת בגוף הציליארי האחראי על יצור נוזל האקווס, ועל ידי כך להביא להורדה של הלחץ התוך עיני. הלייזר שהיה נהוג לשימוש במשך שנים רבות גרם לחימום והרס נרחב יחסית של הגוף הציליארי המייצר נוזל תוך עיני ועל כן היה מלווה לעיתים בתגובה תוך עינית דלקתית משמעותית וכאב. הלייזר החדש שפותח לאחרונה מסוג MicroPulse כולל שימוש בפולסים קצרים יותר של לייזר (מיקרו-פולסים), ולכן מחמם פחות את הגוף הציליארי ואמור להפחית את התגובה הדלקתית והכאב העלולים להיות כרוכים בביצוע הפעולה. הטיפול הוא מהיר יחסית ונעשה במרפאה או
בחדר ניתוח, ותוצאות ראשוניות נראות מבטיחות. לייזר מסוג (CO2 )CLASS לשימוש בניתוח גלאוקומה פיתוח ישראלי הנועד להגביר את הבטיחות ולהפחית סיכונים של ניתוח הגלאוקומה הנפוץ ביותר – הטראבקולקטומיה. הניתוח כולל שימוש בלייזר מסוג CO2 על מנת ליצור באופן מבוקר פתח ניקוז של נוזל אל מחוץ לדופן העין, וזאת בשונה מהדרך המקובלת בה נעשה חיתוך של רקמה על ידי להב או באמצעים מכאניים אחרים. לייזר קר (SLT( המועבר דרך הסקלרה לזוית הניקוז בתוך שניה אחת. גם במקרה זה מדובר בחברת סטארט-אפ ישראלית המפתחת לייזר קר מסוג SLT המאפשר טיפול בזווית הניקוז של העין. מדובר בטיפול פשוט ומהיר שמטרתו פינוי יעיל יותר של נוזל מתוך העין והורדה של הלחץ התוך עיני, ללא צורך בשימוש בעדשות המונחות על פני העין המקובלות בטיפול הלייזר כיום. הלייזר נמצא כעת בשלבי פיתוח.
ניתוחים זעיר-פולשניים בגלאוקומה
בניגוד לניתוחי הגלאוקומה המקובלים – טראבקולקטומיה והשתלת מסתם, נעשים בשנים האחרונות מאמצים רבים לפתח טכניקות חדשות להורדה של הלחץ התוך-עיני בגישה זעיר-פולשנית – גישה האמורה להיות יעילה ובמקביל גם בטוחה יותר מהשיטות הקיימות. בישראל נכנסים לשימוש בימים אלו שני סטנטים חדשים להורדה של הלחץ התוך עיני – שתל מסוג זן (Xen)ושתל מסוג iStent.
שתל זן (Xen) שתל שאורכו 6 ממ המוחדר דרך פתח בקרנית אל אזור זווית הניקוז של העין ומשם חודר דרך הזווית אל מתחת ללחמית על מנת ליצור מאגר ניקוז חדש לנוזל העין הקרוי ״בלב״ (belb). תוצאות ראשוניות של ניתוח זה נראות מבטיחות.
AB
CD
בתמונה: החדרה של שתל ה- Xen דרך הקרנית ללשכה הקדמית של העין ומשם לאזור זווית הניקוז של העין (A). השתל מחבר בין השלכה הקדמית של העין לאזור תת- לחמיתי הקרוי בלב (bleb) ומאפשר הורדה של הלחץ התוך עיני (B-D(.
שתל מסוג iStent השתל הקטן ביותר המוחדר לגוף האדם – אורכו 1 מילימטר בלבד. השתל מוחדר דרך חתך זעיר בקרנית ומוכנס לאזור הטרבקולום שבזווית הניקוז של העין. השתל מאפשר גם הוא הורדה מתונה של הלחץ התוך עיני וניתן לשלב אותו יחד עם ניתוח קטרקט.
בגובה העיניים - המדריך לענף האופטיקה בישראל | קיץ 2018 | www.optica.org.il
22