Page 10 - A diary of a Daytrader
P. 10

Horwan var VD på Sverige första nätmäklare och det var alltså där som jag precis fått min första fasta anställning. Via ett extrakneg på Stockholms Fondbörs vid sidan om studierna, där jag på kvällstid bland annat satt och manuellt registrerade affärer, så hade jag fått kontakt med Robban och Ulrika som job­ bade på nätmäklaren. De hade i sin tur kopplat ihop mig med Horwan. Jag hade ännu inte träffat honom, utan vi hade bara som hastigast hörts över telefon. Allt var klart gällande min anställ­ ning hade han sagt, och vi bestämde en tid när jag skulle komma förbi kontoret och skriva på anställningsavtalet.
Jag i min nya bankpyjamas. Och den blå skjortan under. Nervös och förväntansfull. Den diskreta entrén på Kungsgatan, nästan i hörnet av Drottninggatan. En sidoingång till dåvarande PUB­ huset, där man via den oansenliga glasdörren tog hissen upp till sjunde våningen. Där uppe, likt i en glaskupa bland citys takåsar huserade alltså nätmäklaren. Runt kupan bredde en enorm takterrass ut sig med 360 graders hänförande utsikt runtom kupan. Genom ett fönster inifrån trapphuset kunde jag se de fem Hötorgsskraporna mäktigt torna upp sig.
Nätmäklaren hade nyligen grundats av tre killar som i tidigt skede sökt en kapitalstark partner beredd att satsa på deras, back then, vågade idé. Allra helst en etablerad finansinstitu­ tion med tanke på synergier kring tillstånd och avtal. Efter att de mötts av skepsis bland bankerna runt om i Stockholms finans­ kvarter fick de gehör hos Fina Firman. Men något hade kort därefter hänt, varpå de tre grundarna låtit sig köpas ut och lämna Nätmäklaren – vilken nu ägdes till hundra procent av Fina Firman. Fina Firmans lokaler låg under oss, på plan fem och sex, i samma fastighet.
Fina Firman var ett traditionellt mäklarhus med en välrenom­ merad analysavdelning, det kanske vassaste räntebordet i stan samt ett aktiemäkleri med några riktigt tunga namn. Att grun­ darna av Nätmäklaren skulle finna gehör just här kunde nog te sig otippat, för ett allmänt motstånd mot nymodigheter satt definitivt i väggarna. Dock hade killarna lyckats fånga intres­ set hos Nackskottet, Fina Firmans excentriske VD. Med bakgrund
14


   8   9   10   11   12