Page 7 - A diary of a Daytrader
P. 7

KAPITEL 1 Bankpyjamasen
Året är 1996 när denna historia tar sin början. Jag. På Hugo, herrmodebutiken på S:t Eriksgatan. Som än idag ligger kvar i samma lokal.
Vilsen fingrande jag bland kostymerna som prydligt hängde i storleksordning på galgarna. Just fyllda 25, nyutexaminerad från Stockholms universitet och som via ett extrajobb under studierna fått en ingång till ett fast jobb på den nystartade nätmäklaren. Nätmäklaren? Idag låter det högst naturligt, men i mitten av 90­talet så var internet ett nytt fenomen och datorer fanns långt ifrån i varje hem. Och då ska vi förstås inte tala om mäkleri av aktier och andra värdepapper, vilket var något som knappt existerade för gemene man på den tiden. Sådant hörde till en sluten krets i det högsta samhällsskiktet med sina egna personliga mäklare som de kunde ringa till. Ibland visades korta inslag från Wall Street på TV­nyheterna med massvis av svettiga män som högljutt skrek, trängdes, viftade med armarna och all­ mänt verkade vara i luven på varandra. En bild som var långt ifrån mina egna erfarenheter, som bestod i att under eftermid­ dagarna sitta i soffan och bläddra mellan sidorna på Text­TV för att se siffrorna uppdateras en gång i kvarten. Eller det var faktiskt lite mer spännande än så, för finurligt nog varvades A­listans uppdateringar med O­ och OTC­listornas – så det hände faktiskt något var sjukommafemte minut.
Hursomhelst, tillbaka till Hugo. En feminin och med mig jämn­ årig expedit frågade om han kunde hjälpa till med något. Och absolut, det kunde han med största säkerhet. För efter åren
11


   5   6   7   8   9