Page 52 - Countrysmart Nr 7-2020
P. 52

G
 COUNTRYSMART • ÖSTERLEN
GLASSIG ROUND TRIP
Nyfiken i en strut på vad Österlen har att erbjuda i den glasstronomiska världen? Svaren finns i bägare, cupglas och rån. Och i porslin och på planka.
TEXT KRISTINA FRÖLING • FOTO LARS OTTOSON
 Sant eller inte – his- torien berättar att Marco Polo besökte Kina år 1298 och där smakade han för första gången glass. Han smälte direkt, och han tog med sig receptet hem till Italien. Den spred sig sakta men säkert i Europa, och det blev lite lättare för glassen i och med det moderna kylskåpet. I 40-talets Sverige var det pinsamt för vux- na att äta glass ute bland folk, och livet på en pinne var bara något för barn.
1952 publicerades en artikel som uppmuntrade föräldrar att ge glass till sina febriga barn. Den blev så pass viral att svensk- arna började se glass mer som ett livsmedel än en sötsak. I samma veva blev det mer accepterat för
vuxna att frossa i glass ute bland folk.
Under värmeböljan 1955 slog glassen igenom på riktigt i Sve- rige. Trots att glasstillverkningen ökade med 50 procent räckte inte lagren riktigt till. För att svalka alla svettande svenskar började man importera glass från Dan- mark.
Glassen blev snabbt en storfa- vorit. Mellan 1955 och 1970 öka- de svenskarna sin konsumtion av glass med 1300 procent. Idag sägs det att det i Sverige äts mest glass i Europa, 12 liter per person varje år.
På Österlen finns glassma- kare som gör glass i liten men omsorgsfull skala. Lokala odlare och producenter står för råvaror- na, och här presenterar vi de bäs- ta glassmakarna.
    52
C
O
N N
T T
M M
A A
C
O
R
S
R
T T
U U
R
Y Y
S
R
    





































































   50   51   52   53   54