Page 90 - Countrysmart - Nr 5 - 2019
P. 90

COUNTRYSMART • KARL FREDRIK
FÖLJ KARL
I varje nummer delar han med sig av livet på gården, i trädgården och vad som händer i stort och smått i alla väder och tider på dygnet. Karl Fredrik Gustafsson är florist, före- läsare, kreatör och inspiratör. Han har också butiken Karl Fredrik på Eklaholm på Österlen.
kulant. Ja, åter till vår nyanlagda trädgård här på Eklaholm och orangeriet. Den där känslan av elegant enkelhet, den har fått genomsyra hela vårt trädgårdsprojekt. Här öppnar vi inte föns- terluckorna med utsikt mot havet men såväl de nyinsatta dubbeldörrarna ut mot terrassen. Den här helgen har vi lök och knölhelg också här på Eklaholm. Allt händer samtidigt, det är härligt det också! Inte så mycket trädgård och blomtips den här gången, men jag kan tipsa om att oliv- träd tål så mycket mer kyla än vad många tror, -17 grader under kortare perioder går alldeles utmärkt, oftast bättre än om de sätts in i ett allt- för varmt och torrt rum.
www.karlfredrik.se
 FREDRIK!
 Medelhavet, Provence! Jag älskar Provence, riktigt älskar. Men just nu sitter jag i vårt orangeri här på Eklaholm. Jag petar in en pinne i järnkaminen, dricker mitt morgonkaffe och njuter av min- nena från gårdagskvällens stora fest. Skratten, musiken, glädjen, maten, människorna och allt det vackra! Vi hade sådan tur med vädret, den enda kvällen den här veckan då det inte regnar har vi invigningen av vår trädgård. 14 grader, inte så blåsigt och dans i månens sken. Nattsudd i orangeriet med de sista bubblorna i glasen och den torra vedvärmen från kaminen. Här i vårt orangeri är det ljummet och ljust, det dof- tar av jord, rosmarin och apelsinträd. Det lite karga, hårda och fuktiga betonggolvet andas, precis som om det vore ett kallt stengolv i nå- got av de stora husen på landsbygden i Proven- ce. Vad älskar jag så mycket med Provence? Jo, livet, känslan och den eleganta enkelheten. En kopp kaffe framför kaminen i vårt apelsindof- tande orangeri påminner mig om just den käns- lan! Förra veckan var vi, jag och Petter, just i Provence. Närmare bestämt i Nice, i backarna ovanför Nice. Tänk er, med utsikt över havet, bergen och Valensoledalen. Ett hus där man kan öppna fönsterluckorna, lyssna till ljuv musik och korka upp en flaska vin! Vi har förmånen att ha vänner med detta fantastiska hus och jag har i 12 års tid fått äran att bekanta mig med detta hus, lära känna det och förälska mig i det. Ska våra vänner sälja huset som är en gammal lantgård med olivlund så vet jag minst en spe-
   90
COUNTRY
SMART
   
   88   89   90   91   92