Page 106 - Countrysmart Q2-2025
P. 106

CONTRYSMART • MODE
Ripsa. Jackan och kjolen från Ripsa slog igenom stort i Sverige och såldes på va- ruhus som NK och EPA. Men Ebba ville även lyckas i USA.
”Jackan och kjolen från Ripsa slog igenom stort i Sverige och såldes på varuhus som NK och EPA. Men Ebba ville även lyckas i USA.”
Ebba tog med sig några av sina plädar och reste dit. Hon knackade dörr på de stora varuhusen, och hon lyckades över förväntan. Det var också här hon nåd- de sina största framgångar – först ge- nom försäljning på varuhus i New York och andra stora städer, sedan direkt till privatkunder. Våren 1953 presenterade Ebbas syssling ett kjolmönster för Dior i Paris, vilket ledde till att Dior Boutique under några år sydde upp och sålde kjo- lar av Ripsa-tyg. I slutet av 1960-talet såldes Ripsaplagg även i varuhus och bu- tiker i Kanada, England och Tyskland. När företaget var som störst, i början av 1960-talet, stod det för tio procent av Sveriges textilexport.
Gården Sandvik i Ripsa var hela tiden navet i verksamheten. Stallet byggdes om till vävstuga och där öppnades både butik och café. Busslaster med svenska och amerikanska turister rullade in och passerade den legendariska skylten vid infarten.
På 1980-talet förändrades textil- branschen, med en ökad övergång till fabrikstillverkning snarare än småskalig produktion. 1981 tvingades verksam-
Allt började med de sämskskinnskantade plädarna, och det var med dem Ebba von Eckermann slog igenom i Amerika. Reklambild med Ebba och Ripsaplädar, 1952.
Stolt Ebba von Eckermann på lastbilsflaket 1960, när kollektionsprover ska skeppas till prestigefyllda varuhuset Lord & Taylor i New York. Fortfarande kördes då plaggen till Göteborg för att fraktas med båt till Amerika.
Foto: Troligen KW Gullers/Sörmlands museum.
     106
COUNTRY
SMART
  






















































































   104   105   106   107   108