Page 134 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 134

COUNTRYSMART • FÄRÖARNA
 134
COUNTRY
SMART
gon som har och fisken är aldrig långt bor- ta. Ändå äter färöingarna mer kött än fisk. Majoriteten av de färöiska lammen slaktas, fermenteras och äts på hemmaplan. Öborna äter även gärna fläsk men har inga egna gri- sar, varför är lite svårt att förstå, men då de bör ha tillgång till skydd vintertid så får det kanske vara. Naturen bestämmer.
Den som vill komma ännu närmare natu- ren föreslås en ridtur på de färöiska hästarna som är små, kompakta, tåliga och fotsäkra med trevligt lynne och rasen påminner om is- landshästen. Utanför Torshavn erbjuds halv- och heldagsturer, och upplevelsen är fantas- tisk. Rasen som är akut utrotningshotad är Färöarnas stora stolthet och finns, på grund av exportförbud, inte någon annanstans i världen.
”Kulturlivet blomstrar och teatrar, konserter och utställ- ningar är välbesökta.”
Torshavn med tjugo tusen invånare är en mikrometropol som trots sin litenhet har en urban karaktär. Kulturlivet blomstrar och teatrar, konserter och utställningar är välbe- sökta. Det unika formspråket tar sig uttryck i glas, mode och konst. Gastronomin är ung men lovande. Färöarnas egen gastronomiska entreprenör Johannes Jensen har gått i täten och ligger bakom det mesta som har med ho- tell och restaurang att göra. Nu finns ett bra utbud av krogar i mellanskiktet samt ytterli- gare några på topp ledd av tvåstjärniga res- taurang KOKS med idel magiska smakupp- levelser.
Behövs det något mer för att enas om att Färöarna är platsen man bara måste besöka en gång i livet? Fyra måsten är rundtur mel- lan öarna, ett besök hos en bonde, rida på tur och ta del av konstlivet.
Fortsättning följer i nästa nummer, och då med fokus på mat och dryck.
Torshavn med tjugo tusen invånare är en mikrometropol som trots sin litenhet har en urban karaktär. Kulturlivet blomstrar och teatrar, konserter och utställningar är välbesökta.
 www.visitfaroeislands.com
   


   132   133   134   135   136