Page 70 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 70

COUNTRYSMART • MISCHA BILLING
De möttes på kro- gen, och kärleken uppstod efter stäng- ningsdags och en lyckad kväll på res- taurang Petri Pum- pa i Lund. Mischa var nöjd, och ännu bättre blev det efter mötet med Château Talbot 1982. Och Mischa minns det som igår.
– Boa, som var ansvarig för matsa- len, gav mig att glas och sa att det här måste du smaka! Jag hade tidigare un- der kvällen hjälpt till att dekantera och servera just det vinet, så det var så klart roligt att få prova.
Trött och svettig efter många tim- mars arbete tog hon emot glaset.
Hon doftade inte på vinet, och hon brydde sig heller inte om att djupdyka i bordeauxens färg.
– Jag hällde i mig vinet, och det gick rakt ut i kroppen och in i hjärtat. Det var där och då jag förstod vad vin egentligen är, och jag bestämde mig för att bli sommelière.
”Jag hällde i mig vinet, och det gick rakt ut i kroppen och in i hjärtat.”
Genom sitt liv som sommelière har Mi- scha Billing alltid gått dit näsan pekar. Och den har visat vägen till många upplevelser, utmärkelser och uppgifter.
Som lektor i måltidskunskap vid Örebro Universitet och generalsekre- terare för det internationella somme- lier samfundet (ASI). Hon är ledamot av Vinakademien i Sverige, och hon har fått en mängd utmärkelser som Gastronomiska Akademiens Silverme- dalj, Årets Vinprofil, Årets Näsa, Årets Hedertryffel och många flera. Förutom
    70
COUNTRY
SMART
  


   68   69   70   71   72