Page 8 - Countrysmart Nr 2-2021
P. 8

COUNTRYSMART • VÄLKOMMEN!
  Min moster var inte som andra most- rar, fastrar och tanter. Hon gav de högklackade svandunstofflorna ett ansikte, och när hon strax efter frukost tvärbromsade folkabubb- lan utanför vårt köksfönster var det just svandunet som var först ut när hon otåligt vräkte upp bil- dörren. Sen kom moster själv ut ur bilen, och till de högklackade bar hon nattlinne och negligé i siden, blödrött läppstift och John Silver. Utan filter.
”Sätt på kaffet kärring!” Moster högklackade sig in i köket till sin bullbakande, yngre syster. Och som alltid skyndade sig att kicka igång kaffebryggaren och bulla upp med askfat medan hon lät wetexduken svepa över det redan klanderfritt torkade köksbordet.
Moster blossade på sin cigg, grundligt kysst av de röda läppar- na där orden flödade snabbare än vattnet strilade i bryggaren.
Saken var den att nu fick det vara nog i mosters värld. Man och barn skulle minsann få klara sig själva en vecka, för nu skulle hon och vänin- norna till Majåååårka. Det skulle bli nattklubb, högklackat värre och ny- heten rosévin. Begrips?
Moster fimpade, sökte stöd och medhåll. Det gick sådär.
Att hals över huvud bege sig till det soliga Spanien fanns inte på min mammas världskarta, och att jämfö- ra de två systrarna var som att ställa Spara och Slösa bredvid varandra och kasta in en peng däremellan. Men de var systrar, och de höll ihop.
Mosters pälsar, svandunstofflor och krokodilväskor är sedan länge borta ur leken. De duger inte ens som vintage, och vem röker i någons kök år 2021?
Men kaffe dricker vi, till digitala möten och på kaféer med borden pla- cerade enligt FHM. Hemma i köket eller i soffan som kanske är omklädd i stället för nyinköpt. Kaffet dricker vi gärna i porslin från second hand, från nätauktion eller från släkt och vänners skåp. Det gamla är det nya,
och om det vet Stefan Nilsson och Li Pamp det mesta om. Läs mer längre fram i det här numret, där Mischa Billing låter vinet styra maten. Digitalt, så klart.
Och nu, flera decennier sedan moster res- te till Mallorca med väninnorna, är myck- et som förr. Fast ändå inte. Min syster och jag bakar inte bullar, har sällan läppstift och bär inte svandun. Men vi tar hand om varandra, och om Berså, Gröna Anna och Måsen. Vi låter ljusen brinna i mässing från Skultuna, och visst kan en lite stjärngosse av Lisa Larsson få komma fram till ju. Och vi vet att ”sätt på kaffet kärring” betyder ”jag älskar dig också!”
    God läsning!
KRISTINA FRÖLING Chefredaktör
 8
COUNTRY SMART
  Oss emellan
systrar


   6   7   8   9   10