Page 18 - Globen
P. 18

Har du några tips till dem som vill börja samla på Breitling?
–Colt-serien är väldigt bra som instegsmodeller, det var så det började för mig. Men man ska köpa det man själv gillar, det är den bästa start- en på ett samlande.
–Jag tror inte det är klokt att kasta sig på vintage det första man gör. Vintage är en djungel med mängder av “fakes” och ihopplock, så kallade ”frankens”. En hel del gamla Breitlings som  nns på olika handelsplatser är inte ens Breitling. Det är lätt att dra nitlotter e ersom det o a inte är di- rekta kopior som i kina-kopior, utan gamla sch- weiziska ur från samma tidsperioder. Det kan röra sig om äkta tavlor som stoppats i andras boetter, eller helt andra, gamla märken som fått Breitling målat på tavlan i e erhand, och mycket annat.
-Gör din läxa! Det  nns bra litteratur i bokform, även internet och olika forum är bra källor till kunskap. Det gäller att vara källkritisk då folk är som folk är, ibland har de fel.
Hur ser du på eventuella servicekostnader kop- plade till att äga många klockor?
–Det är ju inte direkt den roligaste delen i samlan- det rent ekonomiskt, det får jag ju erkänna. Det är en oundviklig del av det däremot. Bara att bita i det sura äpplet och se glad ut. Men att hämta ut en servad eller reparerad gammal klocka som har fått nytt liv är alltid lika trevligt.
Hur ser du på att Breitling använder både egenut- vecklade urverk och inköpta urverk från ETA?
–Det är trevligt att Breitling börjat tillverka egna urverk från grunden, det är bra för varumärket. Kul med det nya samarbetet med Tudor också. Dock tycker jag inte det är något fel att använda modi erade ETA-verk som komplement. Vem gillar inte det härligt ru ga rotorljudet av urverket ETA 7750?
Vilka modeller i Breitlings nuvarande kollektion tycker du är bäst och varför?
–Det är en svår fråga, då jag ändrar mig rätt o a. De har ett bra sortiment överlag. Chrono- mat, Superocean, Navitimer och Aerospace om jag verkligen måste välja några. Breitling har en väldigt bra modern  ygarkronograf i Chronomat, en tålig dykare i Superocean och det klassiska ar- vet som lever i Navitimer. Aerospace får vara med för att de är så nördigt hä iga.
Hur ser du på Breitlings framtid som tillverkare?
–Personligen kan jag önska att de går mot min- dre storlekar igen, även om marknaden verkar tycka annorlunda.
Jag tror Breitling är på väg upp igen, det känns som det. Dels med egna urverk, vilket skapar le- gitimitet i branschen och snack bland klocken- tusiaster, men även för att de har förstått värdet i att förvalta sitt arv, genom modeller som Super- ocean Heritage, Navitimer och Transocean. En kombination att vara både nyskapande och att ta vara på sin historia, tror jag är ett vinnande koncept.
Övrigt att tillägga?
–Breitling med gula urtavlor kommer att bli stekhett i sommar. Det är mitt vattentäta sommartips.
2* AOPA: ”Aircra  Owners and Pilots Association” är en icke vinstdrivande organisation vilka Breitling har samarbetat med vid utvecklingen av  era modeller avsedda för piloter. Den mest kända modellen som utvecklats i samarbete med AOPA är Breitling Navitimer från 1950-talet.
18


































































































   16   17   18   19   20