Page 90 - MAX
P. 90

Vägen tillbaka
SÅ SNART LÄKARNA  xerat den krossade halskotan och Curt Bergfors tillstånd stabiliserats efter olyckan – bland annat hade han drabbats av ett hjärtstillestånd strax efter det att han träffat sandbottnen vid bryg- gan – började förberedelserna för hemtransporten med ambulans yg till Sverige.
Curt lades in på Karolinska sjukhuset i Stockholm.
UNDER HÖSTEN efter olyckan tillstötte en rad komplikationer och Curts tillstånd var  era gånger kritiskt. En blodpropp i benet och blod- förgiftning gav honom extremt hög feber. Han ådrog sig lungin amma- tion och en dränering utlöste ett andra hjärtstillestånd, som ledde till koma i 10 timmar. Han  ck ligga respirator i en vecka.
CURTS ARBETSTERAPEUT ANN, Som hade erfarenhet av vakande hos döende, kände igen avsaknaden av livsgnista i hans blick vid en dag- lig behandlingen av hans förlamade händer. Ann insåg allvaret, sprang omklädningsrummet och hämtade sin Walkman, satte sina hörproppar i Curts öron och spelade upp ”Don’t give up” med Kate Bush och Peter Gabriel.
Musik är en kraftkälla som uttrycker det som inte går att sätta ord på. Upplevelsen av den går rakt in i vårt innersta, till tankar och känslor vi inte är medvetna om.
Curt Bergfors tog sig ur krisen.
MED DEN SVÅRA SKADA Curt ådragit sig vid olyckan i St Tropez – två hjärtstillestånd inom loppet av två veckor, lungin ammation med  era komplikationer – trodde inte ens överläkaren på Karolinska att han skul- le kunna komma tillbaka till ett värdigt liv.
Curt Bergfors skulle visa att han hade fel.
ALICE ÖHMAN, ett ”krutpaket” som bland annat jobbat för Curt med SSAB:s personalrestauranger och MAX Drugstore, insåg efter att ha be- sökt honom på sjukhuset att han inte åt den mat som serverades. Han hade rasat i vikt. Alice kände väl till gourmeten Curts ”smakpalett” och förstod att något måste göras. Så Alice och hennes make, musikern Kjell Öhman, började tillaga såväl lunch som middag hemma i sitt kök, för att dagligen besöka honom och se till att han  ck i sig de viktiga måltiderna.
STRÖMMEN AV BESÖKARE till Curts sjukrum var strid. En av de första besökarna var Paul Lederhausen.
Curt och Paul hade träffats i olika sammanhang då Paul drev företa- get Grillkungen som sålde grillar. 1973 erbjöds Lederhausen att starta upp MacDonalds i Sverige. I juni 1986, bara en dryg månad innan Curts olycka, hade McDonalds öppnat en restaurang i Luleå, och kampen om kunderna var hård.
Så här skriver Paul Lederhausen i sina memoarer ”Ständigt Hungrig” (Albert Bonniers Förlag, 2016):
”...nåväl, när jag startade MacDonald´s gick av naturliga skäl min och Curts relation i en ny, aningen taggig fas. Nu var vi konkurrenter om kun- derna...Sedan inträffade tragedin...”
90


































































































   88   89   90   91   92