Page 17 - OH15
P. 17

STOER DOEN ÉN
VEILIG WERKEN
Tekst: Harold Joëls Fotografie: Lennaert Ruinen
In 1888 begon Mennens als handelaar in scheepsartikelen in de Rotterdamse Leuvehaven. Nu, 135 jaar later, biedt het bedrijf een breed scala aan producten en diensten op het gebied van staalkabel, hef- en hijsmiddelen en valbeveiliging aan. Het bedrijf bevindt zich sinds 2015 in Vlaardingen, maar de band met Rotterdam is nog altijd als vanouds. In gesprek met directeur Frans Batist en manager van het Expertisecenter Dirk van Blijswijk.
Mennens is marktleider in staalkabel, hijs- en heftechniek en valbeveiliging. In januari 2020 werd Safe Site Valbeveiliging onderdeel van Mennens Rotterdam. Safe Site was sinds 2011 al onderdeel van de Mennens Groep. Onder de naam Safe Site – Powered by Mennens wordt Training, Advies en Rope Access aangeboden. Deze diensten zijn ondergebracht
in het state of the art Expertisecenter in Vlaardingen van 900 m2. Mennens Rotterdam biedt zo een compleet en breed assortiment van producten en diensten en houdt zich voornamelijk bezig met het monteren, assembleren, keuren, certificeren, repareren en onderhouden hiervan. “Het
mooie is dat binnen Mennens Rotterdam alle afdelingen in elkaar grijpen”, zegt Dirk. Of het nu gaat over verkoop van producten, service en inspectie, test & repair of trainen in het Expertisecenter. “Cursisten komen bijvoorbeeld in het Expertisecenter om te trainen op hoogte of in diepte. Zij hebben al een valbeveiligingsset die dan tijdens de training in de werkplaats gekeurd wordt. Aan het eind van de dag gaan ze naar huis met een gekeurde set.” Frans vult aan: “Het einddoel is om onze klanten compleet te ontzorgen op het gebied van veiligheid, zowel wat betreft hijsen en heffen als valbeveiliging.”
Diverse klantenkring
De organisatie heeft verschillende locaties in Nederland. De Rotterdamse vestiging concentreert zich vooral op de
industrie en (haven)bedrijven in Zuid-Holland, Zeeland
en West-Brabant. De klantenkring varieert van off- en onshore organisaties en multinationals tot een- of tweepits- schilderbedrijven en installateurs. ”Ook Food- en Pharma- bedrijven behoren tot onze klantenkring”, verduidelijkt
Dirk. “In dit soort bedrijven werken medewerkers met
hijs- en hefmiddelen en vaak ook op hoogte of in besloten ruimtes zoals ketels. Het is dan echt essentieel dat de materialen gekeurd zijn, en dat de gebruikers getraind zijn in het gebruik van deze middelen. En denk ook aan logistieke warehouses waar veel op hoogte gewerkt wordt op moeilijk bereikbare plaatsen.”
Advies geven
Het advies dat Mennens opdrachtgevers geeft, biedt
veel toegevoegde waarde. Hierbij onderzoeken veiligheidskundigen vaak de uitdaging die een partij
heeft op het vlak van staalkabel, hijsen, heffen of veilig werken op hoogte en valbeveiliging (PBM en permanente systemen): Hoe gaat het nu? Voldoet alles aan de geldende wet- en regelgeving? En hoe kan het beter?
Elke context is weer anders. Dirk schetst een scenario:
“Als iemand bijvoorbeeld op hoogte een silo ingaat om deze aan de binnenkant te reinigen, zit hij of zij (hopelijk) minimaal vast aan een backup-lijn. Wanneer diegene uitglijdt of onwel wordt, blijft de medewerker hangen in
de silo, maar is hij nog niet gered. Door op een bepaalde manier het bestaande touw op te hangen, kunnen collega’s deze persoon alsnog netjes en veilig laten zakken.”
Frans geeft ook aan dat bij hijs- en hefwerk advies wordt gegeven om een last op een veilige manier te verplaatsen. Dikwijls worden namelijk verkeerde materialen gebruikt. Zo geven wij bijvoorbeeld ook op het gebied van staalkabel advies hoe je het aantal hijsuren kunt verhogen. We hebben eigenlijk altijd de oplossing in huis.”
ONZE HAVEN • 17

   15   16   17   18   19