Page 80 - OH15
P. 80

Toen ondernemer Atom Zhou zijn geliefde Schiedam verliet om te wonen en werken in Den Haag, had hij nooit vermoed er ooit terug te keren. Met de komst van het Havendijk Hotel spant hij zich met trots in voor omwonenden én havenwereld.
Tekst: Niels van Laatum Fotografie: Rick Arnold
Schiedam West, slechts een paar honderd meter van
de gemeentegrens met Rotterdam, maar net zo goed middenin het uitgebreide, altijd dynamische havengebied. Waar rond water en havens het ene gebied vaak naadloos overgaat in het andere. Daar, aan de Spuihaven richting de Maas, tegenover Park Maasboulevard, vind je het onlangs geopende Havendijk Hotel. In een voormalige bibliotheek tref je er 38 kamers, een restaurant en een wellnessruimte met sauna en jacuzzi op het dakterras, inclusief uitzicht op Schiedam, de Maas en de havens.
De naam Havendijk Hotel is geen toeval. Schiedam is een havenstad met een lange geschiedenis. Die vertelt dat er
in de dertiende eeuw een dam in de Schie was, om het achterliggende land te beschermen tegen het water. De vesting die in de buurt van die dam ontstond groeide uit tot een stad, Schiedam. Dat de eigenaar van het hotel geboren is in de buurt van de grootste containerhaven ter wereld is dan juist weer wél toeval.
Atom Zhou is namelijk geboren in China, onder de
rook van Shanghai. Hij verhuisde met zijn ouders naar Nederland om zich in Schiedam-Noord te vestigen. ‘Ik zat daar op basisschool De Ouverture aan het Bachplein en heb er mijn jeugd doorgebracht. Mijn ouders waren, zoals velen met hen in die tijd, actief in de Chinese horeca. Ik heb nog even hier in West gewoond en ben toen gaan studeren in Den Haag. Daar ben ik later ook gaan wonen en heb er toen een telecombedrijf opgestart.’ Dus als je je afvraagt hoe het kan dat Atom en zijn collega’s zulke mooie, makkelijk te onthouden mobiele telefoonnummers hebben... Ook geen toeval.
Van lege bibliotheek tot hotel
‘De start van mijn bedrijf lag rond 1999-2000, tijdens de opkomst van nieuwe providers in Nederland. Een
 80 • ONZE HAVEN
   78   79   80   81   82