Page 15 - 1_de_les_fonts
P. 15
Aquesta recerca etnogràfica, centralitzada dins la comarca de l’Alt Penedès, recull i analitza les pecu- liaritats del petit món rural de la ROVIRA ROJA, si- tuat dins el municipi de SANT MARTÍ SARROCA, amb les característiques geogràfiques, històriques, toponímiques i folklòriques que li són pròpies, des de finals del segle XIX fins tot el segle XX.
S’ha seguit un fil conductor partint de les prime- res arrels, recollint els llocs de culte que han man- tingut viva l’espiritualitat de la gent d’abans i d’ara, s’han valorat els antics missatges que transmeten els símbols gravats a les pedres de l’església romànica de Sant Martí Sarroca i a les ermites, aprofitant les fotografies existents, per a constatar vestigis i do- nar-ne fe.
Al mateix temps, s’han recollit refranys i mane- res de dir, d’aquell lèxic específic propi de cada tema, que ja no s’utilitza normalment o està en perill d’ex-
tinció: tan sols es troba en els records de les perso- nes de més edat. S’han fet vocabularis i ressaltat amb cursiva les formes locals.
Des de bon principi, s’ha agafat el sentit de la tra- dició com una transmissió oral en el temps, amb fets viscuts periòdicament dins la vida quotidiana de les famílies, integrat en el seu folklore penedesenc.
La informació oral més antiga és la de les persones nascudes al tombant del segle XIX, amb totes les seves vivències i records. A partir del seu testimoni,¬amb qui s’ha parlat durant anys, moltes ja desaparegudes.
La bibliografia i altres fonts d’informació s’han repartit entre les diferents notes que trobem a cada apartat.
Des del cim més alt al sud-oest del terme, sota la serralada de l’Artiga, ens dominen les prehistòriques balmes, lloc de refugi dels primers martinencs del neolític.
DE LES FONTS PRIMÀRIES
Introducció
Vista panoràmica de la Rovira Roja. Any 1975, arxiu As- sociació de Veïns.
15