Page 31 - 1_de_les_fonts
P. 31

l’esquerra sostenia el Llibre de la Llei, símbol de la realització de la naturalesa humana.22 Aquesta imat- ge a Orient s’anomena Kyriotissa i a Occident, Verge Majestat i són veritables icones en relleu.
Segons la tradició, sant Lluc l’Evangelista fou el primer que va pintar la Verge i Sant Pau va portar a Occident les primeres imatges iconogràfiques, on Maria fa de tron de la Saviesa Divina. Es troba so- bretot en l’art bizantí i a Catalunya arriba amb l’art romànic cap allà el segle X i XI. Es constata que aquestes imatges són fidels a l’església indivisa dels 7 primers concilis, on s’anomenà a Maria de Natza- ret Theótokos, i la seva contemplació porta a un ense- nyament teològic.
El dia 11 de novembre del 1906, diada de Sant Martí, es féu una gran celebració al poble de Sant Martí Sarroca, amb l’entronització de la Mare de Déu trobada a l’altar major, i la consagració de l’ara de l’altar. Hi va assistir tot el poble, autoritats ecle- siàstiques i civils, la coral Sarroca Nova va cantar la missa del Mestre Perosi i predicà l’homilia el frare Frederic de Berga. El seu sermó s’imprimí en un fu- lletó de 27 pàgines, i es va repartir entre les famíli- es. A la tarda sortí processó, portant sota tàlem i en tabernacle la Verge venerada. Aquest tabernacle el sostenien els quatre obrers que trobaren la imatge i els regidors portaven les vares del tàlem.23
Durant la revolta de l’any 1936, la imatge romàni- ca va desaparèixer, no hi ha cap testimoni que con- firmi que fos cremada.
DE LES FONTS PRIMÀRIES
VOCABULARI
POLICROMIA. Art d’afegir colors a les obres arquitectòniques i escultòriques.
FLOR DE LIS. Flor heràldica que no existeix a la natura. Símbol de la reialesa des de molt antic.
EDICLE. Complement arquitectònic que té l’aparença d’una casa en miniatura.
ESTUC. Pasta feta generalment de ciment blanc, calç o guix amb sorra i marbre polvoritzat que s’aplica a una paret, a una columna, etc. Polida o envernissada, imita el marbre.
TABERNACLE. Baiard on es porta la imatge d’algun sant.
TÀLEM. Pal·li, dossier sostingut amb quatre o més vares llargues per aixoplugar, en les processons, el sacerdot que porta la custòdia o una imatge sagrada.
ARA. Pedra consagrada damunt la qual el sacerdot estén els corporals durant la litúrgia.
ICONOGRAFIA. Estudi descriptiu de monu- ments figurats, estàtues, pintures, medalles, etc., en allò que concerneix l’objecte representat i la manera de representar-lo
ESGLÉSIA INDIVISA. Església abans del cisma entre Orient i Occident, l’any 1054.
TEOLOGIA. Disciplina que estudia metòdicament els continguts de la fe cristiana.
18 CUESTA, Pere. L’Església romànica de Sant Martí Sarroca. Art-estudi. 1976. Pàg. 74.
17 El Labriego, pág. 333, Sant Martín Sarroca, julio de 1906.
19 CORTÉS, Eduard. Diari Avui. 23 –9 –1991.
20 CIRICI PELLICER, Alexandre.
21 FULCANELLI. El misterio de las catedrales. Pág 88.P.Janes.
22 Enciclopèdia Catalana. V. 9, pàg., 585, 598 i 599.
23 BOADA I CAMPS, Joan. Monografia de l’església i castell de Sant Mar-
tí Sarroca. 1935. Pàg. 23-24.
31


































































































   29   30   31   32   33