Page 14 - Demo
P. 14
Farkındayız Farklıyız Üniversite Bülteni - Sayı 2
“Türkiye’de ise bu oran yüzde 16 civarında. Biz insanları işe alıyoruz, kamuda da özel sektörde de böyle. Kendilerini geliştirmeleri yönünde gerekli eğitim desteğini yeterince vermiyoruz. Rakamlar bize her şeyi söylüyor. Gelişen teknolojik düzende istihdam ettiğimiz insanların yeni beceriler elde etmesi için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Yıl sonu bilançosu iyi görünsün diye insanları işten çıkarmak haksızlık. Onları kolay yoldan kapı önüne koymak ve onların yerine daha ucuz fiyatlı yeni mezunları almak doğru bir şey değil.” Türkiye’ nin de dünya teknolojisini yakaladığını, dünyaya bu konuda ihracat yapan ülke haline geldiğini belirten Atay, “Türkiye’ de yüzde 56’ lık kesimin iş yapma şeklini değiştirecek, iş yerinde eğitimi güçlendireceğiz. Ofis olarak tüm bakanlıkların eğitim planlarını izliyoruz.” diye konuştu. Atay, özel sektörün de eğitim ve istihdam konusunda aynı hassasiyeti ve dikkati göstermesi gerektiğini söyledi.
İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da bilime ve insana yapılan yatırımın işin özünü oluşturduğunu ifade etti. Hotar, İzmir’deki 9 üniversitenin oluşturduğu platformun 23 ve 24 Aralık tarihlerinde düzenlediği Teknoloji Günleri ile gençlerin önünde yeni ufuklar açmayı hedeflediklerini aktardı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper ile Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer de “Üniversite-Sanayi İş Birliği” başlıklı oturumda konuşma yaptı.
“Rektörden, araştırma görevlisine kadar herkesin liderlik yaptığı bir süreç” İzmirKâtipÇelebiÜniversitesi(İKÇÜ)Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, “Üniversitemizde 2018
yılından itibaren, dijital yetkinlik, bilimsel ve teknolojik temel yetkinlikler, takım çalışması, disiplinlerarası çalışma konuları öne çıkmıştır. Bu yeni dönemde, rektörden, araştırma görevlisine kadar herkesin liderlik yaptığı bir süreç prensibi belirlenmiştir. Kurumumuzda değişime ve küresel rekabete ayak uyduracak altyapı oluşturulması için çalışmalar yürütülmektedir. Küresel eğilimler ve özellikle Ege Bölgesinde ekonomik ve insan kaynağı açısından mevcut durum değerlendirildiğinde, sanayi iş birlikleri de göz önüne alınarak; çevre teknolojileri, kentsel tasarım ve dönüşüm, elektronik cihazlar, sensörler, robotik teknolojiler, yenilenebilir enerji, yapay zekâ, makine öğrenimi, nesnelerin interneti, kişiye özgü yenilikçi tanı, tedavi ve destek teknolojileri, nanobiyoteknolojik ilaç araştırmaları ve buna benzer konulara öncelik verilmektedir. ” dedi.
Rektör Köse ayrıca İzmir’deki sanayi profili ile karşılıklı iş birliğinin kurumsallaştırılması ve başarılı sonuçlar ortaya koyması adına önerilerini sıraladı: “ Bunun için üniversite-sanayi ortak araştırma merkezleri oluşturmak, bilginin yaratıcı gücü ile üretimin gücünü bütünleştirecek ortak proje ekipleri oluşturmak, üniversitede üretilen bilgiyi rakiplere üstünlük sağlayacak şekilde teknoloji geliştirme çerçevesinde yönlendirmek, üniversitelerde problem çözme ve danışmanlık merkezleri oluşturarak ve ortak danışmanlık merkezleri kurarak sanayiye güç katacak şekilde yapılandırmak gerekmektedir.” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Toplantı sonunda, “Dijital Vatandaşlık Karikatür ve Kısa Film” yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.
8