Page 17 - Demo
P. 17
Farkındayız Farklıyız Üniversite Bülteni - Sayı 2
Göç: “Balkanların Makûs Talihi”
Bulgaristan' dan Türkiye' ye zorunlu göçün 30. Yılında "Bulgaristan'dan Türkiye'ye Zorunlu Göç Uluslararası Sempozyumu" İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nde (İKÇÜ) yapıldı.
İKÇÜ Ege Balkan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumunun desteğiyle yapılan ve iki gün süren sempozyum, İKÇÜ Müzik Bölümü Öğr. Gör. Mücahit Yalçın Öztüfekçi'nin balkan ezgilerinden oluşan müzik dinletisiyle başladı. İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, İzmir İl Müftü Yardımcısı Mehmet Çoban, çok sayıda akademisyen ile STK temsilcilerinin izlediği sempozyumun açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe yaptı.
Gökçe, yaklaşık üç yüz elli bin Türkü yerinden, yurdundan ayrılmak zorunda bırakan 89 Göçünün her yönden anlaşılması amacında olduklarını belirti. “ Balkanların makûs talihi, tüm göçlerde olduğu gibi acı, gözyaşı, trajediden oluşmaktadır.” diye konuşan Prof.Dr. Gökçe, “Kültüründen, dilinden, bütün medeniyet değerlerinden, isimlerinden, kimliklerinden koparılmaya çalışılan Bulgaristan Türklerinin yaklaşık üç yüz yıldır yaşadığı göç zincirinin trajik halkalarından birinin, tüm boyutlarını ortaya konulmasını sağlayacak bir program oluşturduk. Göç öncesi, süreci ve sonrasında yaşanılanları ve çözümlerini sergileyecek bildiriler seçtik” dedi. Prof.Dr. Gökçe ayrıca İKÇÜ akademisyenlerince yürütülen Balkan çalışmalarını sistematik bir şekilde sürdürmek ve daimi hale getirmek için Ege Balkan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurduklarını sözlerine ekledi.
Sempozyumun açılışında konuşan İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Beycan Hocaoğlu, Bulgaristan göçmenlerinin bir vatan kaybetmenin bilinciyle geldikleri Türkiye'yi daha çok sahiplendiklerini, bunun sosyal ve ekonomik olarak entegrasyonu kolaylaştırdığını vurguladı. Hocaoğlu, bu göçün neden olduğu sorunların halen göçmenlerin emeklilik ve oy kullanma haklarıyla ilgili tartışmalarda kendisini gösterdiğini de işaret etti.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Turan Gökçe'nin yönetimindeki ilk oturumu olan "Rumeli'den Anadolu'ya Göç ve İslam" konulu oturumda, Prof. Dr. Nedim İpek ve Prof. Dr. Ömer Turan konuşmacı olarak yer aldı. Göç sürecinde yaşanan zorlukların ve göçün her iki toplum üzerinde oluşturduğu değişimin irdelendiği panellerde, Bulgar kamuoyunun zorunlu göçe dair yaklaşımı, çifte vatandaşlık, kültürel kimliklerin korunması ve Bulgaristan'daki taşınmazların durumu gibi geçmişten bugüne devam eden tartışmalara konu olan meselelere de açıklık getirildi.
İki gün süren sempozyumda göç sürecine neden olan siyasal, sosyal ve ekonomik etkenler ele alındı. Sempozyumda ayrıca yönetmenliğini İKÇÜ Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın, yapımcılığını Doç. Dr. Nazım Ankaralıgil ve görüntü yönetmenliğini Dr. Öğr. Üyesi Halit Kartal’ın yaptığı Bulgaristan’dan göçe zorlananların o dönemde yaşadıklarının ve göç sürecindeki sorunların aktarıldığı “89 Yazı” adlı belgesel gösterimi yapıldı.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü
11