Page 24 - Demo
P. 24

 Farkındayız Farklıyız Üniversite Bülteni - Sayı 2
Göçün Filmi ‘89 Yazı’ Çiğli’de
Bulgaristan’dan göçün 30. yılı nedeniyle İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Medya ve Merkezi tarafından çekilen ‘89 Yazı’ adlı belgesel film, Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu’nda gösterildi. Yönetmenliğini İKÇÜ Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın, Yapımcılığını Doç. Dr. Nazım Ankaralıgil ve Görüntü Yönetmenliğini Dr. Öğr. Üyesi Halit Kartal’ın yaptığı filmin gösterimine İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, göçmen dernekleri temsilcileri, vatandaşlar, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
‘Yakın tarihimize ışık tutan bir belgesel’
Filmi gösterimi öncesi konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Anadolu topraklarının göçle var olmuş bir coğrafya olduğunu söyledi. Başkan Gümrükçü “Bölgemize önemli katkılarda bulunan İKÇÜ ile yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Birlikte çok sayıda projeyi hayata geçirme çabası içindeyiz. 89 Yazı gibi yakın tarihimize ışık tutan bir belgeselin de Çiğli’de bulunan bir üniversite yapılmış olması bizi gururlandırdı. İKÇÜ yönetimine ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
“Göç bu coğrafyanın kaderi”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, göçün geçmişine ilişkin verdiği bilgilerle başladığı konuşmasında göçün yüzlerce yıldır Anadolu’nun önemli bir gerçeği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökçe “Tarihin değişik zamanlarında göç olgusu, Anadolu’nun önemli bir gerçeği olmuştur. Osman- lı döneminde çok sayıda Müslüman Türk, bir devlet politikası olarak farklı bölgelere yerleştirilmiş, sürekli olarak nüfusun hareketliliği deyim yerindeyse bölgenin hep kaderi olmuştur. Ancak hiçbir göç, Bulgaristan’dan Türkiye’ye zorunlu göç kadar acı, dramatik ve iz bırakıcı olmamıştır. Tersine göç olarak adlandırabileceğimiz bu hareketlilikte çok sayıda Müslüman Türk aile zarar görmüş, aileler parçalanmış, asimilasyon politikaları pek çok yurttaşımızın hayatını cehenneme çevirmiştir. Todor Jivkov döneminde başlatılan ve Bulgaristan’dan Türklerin izini silmeyi amaçlayan dönemin politikaları, 350.000 Müslüman Türk’ü yerlerinden, yurtlarından etmiştir. Geçtiğimiz aylarda bu konuları derinlemesine ele alan bir çalışma İKÇÜ Ege ve Balkan Araştırmaları Merkezimiz tarafın- dan yapılmış, bu kapsamda Uluslararası Göç Sempozyumu ile yaşanılanlara ışık tutulmuştur. Döne- min şahitlerinin hikâyelerini konu alan bu proje de o çalışmalar çerçevesinde planlanmıştır. Proje ilk gündeme geldiğinde büyük bir heyecanla yaklaştık. 1989 yazını kışa çeviren zorlu göç olayının toplumsal hafızada yerini alması için Medya Merkezimiz çalışmalarını başlattı. Yoğun bir çalışma, fedakârlık ve emekle önemli bir işi hayata geçirdiler ve o döneme bir nevi ışık tuttular. Bu vesileyle belgeselde emeği geçenlere buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.
Filmin gösterimi sonrası Başkan Utku Gümrükçü, filmin yönetmenliğini yapan Prof. Dr. Cenk Demirkıran’a teşekkür ederek plaket takdim etti.
 18


























































































   22   23   24   25   26