Page 42 - Demo
P. 42
Farkındayız Farklıyız Üniversite Bülteni - Sayı 2
Kültürlerin Buluşma Noktası İKÇÜ
36
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce (GİGM) “Uluslararası Öğrenci ve Akademisyenler Sosyal Uyum Buluşması” etkinliği İzmir’ de yapıldı.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) “ Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye ” ana temasıyla yurt çapında düzenlenen etkinlerin İzmir etabında ‘ Uluslararası Öğrenci Sosyal Uyum Buluşması ‘ konusu İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde ele alındı. Fuat Sezgin Konferans Salonu’ndaki buluşmaya, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Göç İdaresi Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği Politika Geliştirme Bölüm Başkanı Neşe Kılınçoğlu, İzmir İl Göç İdaresi Müdürü Hüseyin Havuz’un yanı sıra uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, yaptığı konuşmada, göç konusunun sevgiyle, muhabbetle, İslami ve insani değerler ölçüsünde ele alındığını kaydetti. “Bu işi mış gibi yapmıyoruz” diyen Doğan, Türkiye’ ye gelen herkese gönüllerin açıldığını ifade etti. Doğan: “Siz öğrencilerimiz de bu yaklaşımımıza yakından şahit oluyorsunuz. Sizler Avrupa’nın herhangi bir yerine eğitime gitseniz size dolar ve para gözüyle bakarlar. Bu huzuru, rahatlığı, samimiyeti göremezsiniz. Anadolu’nun herhangi köyüne gidin, rastgele bir kapıyı çalın. Size yardım etmek için seferber olunur. Göç konusu tehdit olarak görülmemekte, fırsata döndürmek için çalışmalar yapılmaktadır. Yetişmiş insan gücünü iyi eğitebilirseniz, uyumu karşılıklı anlayış içinde gerçekleştirebilirseniz bu sizin için fırsata dönüşür” diye konuştu.
“Biz insanlar arasında ayrımcılık yapmayız”
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Türkiye’nin yüzlerce yıldır mazlumlara kucak açtığını ve mevcut durumda da önemli miktarda göçmen ve mülteciye ev sahipliği yaptığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Köse, “Göç olgusunun kendi içinde sorun oluşturduğu alanlar elbette var. Ancak bunun fırsata çevrilmesi de gerekir. Zor durumda bulunanlara yardım etmek en önemli insani değerlerdendir. Yabancı, seveni olmayandır. Bizler, dünyanın neresinden, hangi inançtan, hangi ırktan olursa olsun tüm insanlığı kardeş olarak gören bir milletiz. Bizim kültürümüzdeki vakıf geleneğinde insan olmak yeterlidir, insanlar arasında bir ayrımcılık yoktur ve bizim medeniyet anlayışımızda herkes yardımı hak eder. Herkes özgürdür ve hiç kimse köleleştirilemez. ” dedi.
“Gönül coğrafyamızın bize öğrettiği değerlerden yola çıktık”
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok ise