Page 6 - Demo
P. 6

6
Een nieuwe uitstraling
Op de cover van deze Wervel ziet u een herkenbaar beeld: onze Lebuinus aan de IJssel.
En u ziet een nieuw logo dat daar mee te maken heeft. Over huisstijl en identiteit van de Lebuinus en de gebrui- kers van de kerk gaat dit artikel.
Aanleiding
Identiteit: een lastig begrip waar boeken vol over zijn ge- schreven. Maar je hebt er mee te maken als je begint aan het maken van een huisstijl. Wie ben je en wat wil je uit- stralen. Maar altijd een dynamisch begrip omdat iden- titeit aan verandering onderhevig is. Wat gebruik je als symbool om je te onderscheiden van de ander en hoe ben je direct herkenbaar.
Ik werd met deze vraag geconfronteerd toen ik een logo moest ontwerpen voor de Lebuinus. De Lebuinus, zon- der de toevoeging -kerk. Aanleiding was de presentatie van ‘de Lebuinus’ als evenementenlocatie aan potentiële huurders (begin 2015) na de grote meest recente restau- ratie. ‘De Lebuinus’ werd hier dus min of meer gehan- teerd als ‘merk’.
Op dat moment was inmiddels de SEL actief. Destijds nog als Stichting Exploitatie Lebuinuskerk, inmiddels
omgedoopt tot St. Erfgoed Lebuinuskerk. Ook de nieuw leven ingeblazen St. Lebuinusconcerten maakte inten- siever gebruik van de kerk. En de Vrienden van de Lebui- nus gingen met een nieuw bestuur van start. Allemaal groepen die een band hebben met de Lebuinus. En be- hoefte hadden aan een duidelijk gezicht naar buiten.
Keuzes
Wat het beeld betreft: ik koos voor de top van onze prachtige Lebuinustoren. Voor iedereen herkenbaar. En voor de Deventenaar symbool voor het moment van thuiskomen als het silhouet van Deventer met de Lebui- nus zichtbaar is vanaf de A1. Maar ook voor niet Deven- tenaren direct duidelijk om welk gebouw het gaat.
Dit logo bood de mogelijkheid om de verschillende part- ners er aan te verbinden door verschillende kleuren en onderregels toe te passen.
Waarom alleen de top en niet de hele toren of het hele gebouw? Dat heeft te maken met de herkenbaarheid en de vorm. De top van een toren is zichtbaarder en unieker dan de gevels en de vorm van de top is een compacte vorm. Verder spreekt het letterlijk: het is immers ook de plek waar de klokken hangen waardoor het gebouw en de gebruikers letterlijk van zich laten horen.
Namen
Met het onderscheid Lebuinus en Lebuinuskerk komen we op een ander onderwerp.
Inmiddels circuleren er diverse namen hetgeen verwar- ring kan scheppen. Namen hebben een rol en een func- tie. Net als bij onze eigen namen: soms de complete naam met intialen, dan alleen je roepnaam en soms met een toevoeging. Zo is het ook hier. En met de introductie van een nieuw ‘gezicht’ ook goed om daar eens bij stil te staan.
(De) Lebuinus wordt gehanteerd als paraplunaam, als merknaam. Als aanduiding voor het gebouw in het dage- lijks gebruik. Stichting Lebuinusconcerten (SLC) en de Vrienden (VVL) gebruiken ook het woord Lebuinus zon- der de toevoegingen.
De SEL gebruikt wel het woord Lebuinuskerk omdat de naam van de stichting is gewijzigd. Het woord exploita- tie is vervangen door erfgoed. In de naamgeving wordt dus het erfgoed van de het kerkgebouw bedoeld en niet het gedachtegoed van Lebuinus als persoon.
Grote of Lebuinuskerk, als historische naam, wordt ge-
Nieuw logo voor de Protestantse Gemeente Deventer
De Kerkenraad heeft het besluit tot een nieuw logo ge- nomen. Dit logo siert nu voor het eerst de Wervel. U heeft waarschijnlijk de logo’s van de Lebuinus, de Vrienden en de Lebuinusconcerten al toegepast gezien. Hierdoor ontstond de behoefte om te komen tot een nieuw logo en tot afstemming van de verdere communi- catiestijl. Het nieuwe logo is bedoeld om in afstemming met elkaar de eenheid en herkenbaarheid te dienen.
De keuze is gevallen op een logo met de bestaande kleur rood en de naam Lebuinuskerk en niet Lebuinus. Met als onderscheidend element een stralenkrans rond de toren – duidend op de boodschap die een kerkge- meente heeft. De naam Lebuinuskerk zal in uitingen van de Protestantse Gemeente verder ook gebruikt worden zonder het voorvoegsel ‘Grote of’.
Op deze plaats spreken wij graag onze dank uit naar de ontwerper van het Wervellogo Folkert van Wijk en aan de ontwerpster van het nieuwe logo Roely Oldenhuis.
Namens de Kerkenraad, Tiemen van der Kolk
STICHTING ERFGOED LEBUINUSKERK
LEBUINUS
CONCERTEN
VRIENDEN VAN DE
LEBUINUS
LEBUINUS
Binnen onze PGD


































































































   4   5   6   7   8