Page 18 - Mellby Gård Årsbok 2018–2019
P. 18
EXCALIBUR/TRUDE
SÖKER RÄNTE- MARKNADENS ALFA
Fondbolaget Excalibur Asset Management erbjuder kapitalförvaltning på räntemarknaden till både institutioner och småsparare. Fonderna Excalibur och Trude investerar för absolut avkastning och söker marknadens alfa, vilket innebär att överträffa index. Den rådande lågräntemiljön gör det tufft att ha räntepapper som tillgångsslag, men de båda fonderna står redo för att ge positiv avkastning när ränteläget stiger.
De båda bolagen Excalibur Asset Management och Trude Asset Management är skilda juridiska enheter och ägs parallellt var för sig med röstmajoritet av Mellby Gård. I sina verksamheter arbetar dock de båda bolagen nära varandra och har liknande men kompletterande förvaltningsmodeller.
Skillnaden mellan de båda fonderna är grovt förenklat att Excalibur investerar på obligationsmarknaden i värdepapper med hög kreditvärdighet som till exempel statsobligationer, medan Trude är en kredit-hedgefond som investerar i exempelvis företagsobligationer och derivatinstrument.
Av ett totalt förvaltat kapital på 2,2 miljarder kronor förvaltar Excalibur 1,4 miljarder och Trude 410 miljoner kronor. Resterande 400 miljoner förvaltas diskretionärt i en blandfond för kapitalförvaltningsbolaget Lancelot Asset Management.
”Tillsammans erbjuder vi exponering mot hela räntemarknaden. Tack vare vårt mycket erfarna förvaltningsteam kan vi erbjuda förvaltning som inte ens de stora bankerna klarar av”, säger Thomas Pohjanen, som är vd på Excalibur Asset Management och en av grundarna.
De båda fonderna har en absolutavkastande förvaltningsmodell vilket innebär att det investerade kapitalet ska växa. Detta till skillnad mot många andra fonder som har relativ avkastning, alltså att avkastningen följer ett index. Excalibur och Trude söker dessutom marknadens alfa, viket innebär att avkastningen ska överträffa marknaden som helhet.
”Under våra 16 år har Excalibur haft positiv absolut avkastning
under alla år utom ett. Vi kan nämligen ta positioner som ger positiv avkastning även när tillgångsvärdena faller. Under finanskrisen 2008–2009 hade vi till exempel en avkastning på över 10 procent per år”, säger Thomas Pohjanen.
Under det senaste verksamhetsåret backade fonderna med ett par procentenheter. Orsaken till den negativa avkastningen är den mycket aggressiva penningpolitik som drivits av västvärldens centralbanker med minusräntor och obligationsköp.
”Det har varit tuffa förhållanden i flera år nu. Realavkastningen på statsobligationer har varit negativ och centralbankernas interventioner på marknaden har tryckt ned volatiliteten så att det även varit svårt att finna mer kortsiktiga svängningar att ta positioner i”, fortsätter Thomas Pohjanen.
Det pressade läget på räntemarknaden har dessutom dämpat intresset för ränteinvesteringar. Mindre kunder väljer aktiemarknaden där avkastningen varit högre, men också till väsentligt högre risk. Större kunder som pensionskassor och försäkringsbolag väljer i allt större omfattning fastigheter och infrastrukturprojekt, hellre än räntepapper, detta trots att den typen a investeringar är betydligt mindre likvida.
”Vi har sett början på en normalisering av penningpolitiken runt
om i världen. I USA har den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjt styrräntan och skapat ett utrymme för investeringar i amerikanska räntepapper för fonderna. I Sverige började Riksbanken höja styrräntan i december 2018 men sedan har man flaggat för att det dröjer med ytterligare höjningar. Generellt innebar börsfallet under hösten 2018 att flera centralbanker drog ned på normaliseringstakten. Det gäller att ha tålamod”, säger Thomas Pohjanen.
18 | MELLBY GÅRD - ÅRSBOK 2018 / 2019