Page 7 - nr2_2017
P. 7
Vad betyder arbetet på “Inuti” för dig?
– Efter att jag fick diagnosen Aspergers syndrom, kom jag till “Inuti”. För mig fyller verksamheten flera funktioner. De fasta tiderna och rutinerna ger mig ramar och struktur i vardagen, som jag inte kan åstadkomma på egen hand, vilket är en förutsättning för att jag ska kunna utöva någon form av konstnärligt arbete. Som konstnär på “Inuti” uppskattar jag frihe- ten i att få utforma mina egna projekt, med det stöd som just jag behöver. Det fria konstnärliga skapandet ger mig möj- lighet att använda min kreativitet, men också mig själv, som utgångspunkt. På samma sätt är möjligheten att få delta i olika workshops, där jag kan lära mig nya tekniker, och konstprojekt med olika te- man och resor ett sätt att utmanas både konstnärligt och intellektuellt. Att arbeta med konst på “Inuti” är för mig ett sö- kande efter en konstnärlig, personlig och samhällelig identitet, i en tillåtande mil- jö, berättar Marianne.
Marianne hoppas att projektet ”Living Autism” ska kunna bidra till att öka om- givningens förståelse för att personer med autismspektrumtillstånd är en heterogen grupp. Genom konstverken får publiken tillgång till en personlig inblick i hur världen kan te sig utifrån varje konstnärs verklighet. Bilden av hur det är att leva med autism utmanas och en bredare och mer fördjupad förståelse blir möjlig, me- nar hon.
– Med konsten som utgångspunkt har vi skapat verk som på något sätt handlar om oss själva och våra liv. Det konstnärliga språkets förmåga att kommunicera ord- löst gör det möjligt för oss att beskriva världen utifrån våra egna villkor, våra egna perspektiv, avslutar Marianne.
Text: Marianne Schmidt på www.inom.se och Hannah Mälarborn
Konstverket ”Tecknade tankar” av Magnus Sieurin
Konstverket ”Övergångar” av Marianne Schmidt
NYTT OM OCD NR
2/2017 7