Page 19 - Demo
P. 19

Forskning
Rädsla smittar
Vad händer i hjärnan när vi ser att andra upplever ett trauma eller utsätts för smärta? Jo, de regio- ner som involveras när vi själva har ont aktiveras också när vi tittar på andra som ser ut att vara med om smärtsamma upp- levelser. Detta visar en studie vid Karolinska Institutet som publi- cerats i Nature Communications. Vi är emellertid olika känsliga för att lära oss rädsla av andra och en förklaring verkar finnas i det endogena opioidsystemet.
Att se andra uttrycka smärta eller oro kan ge oss viktig information om vad i omgiv- ningen som är farligt och som bör undvi- kas. Ibland kan vi dock utveckla rädslor för situationer som rationellt sett inte är farliga. Vårt inre smärtlindringssystem, opioidsystemet, fungerar inte lika bra hos alla, vilket kan vara en anledning till att en del personer utvecklar ångestsyndrom bara genom att se när andra är med om smärtsamma upplevelser.
– En del människor är överkänsliga för den här formen av social inlärning. Vår studie visar att det endogena opioidsystemet på- verkar hur känsliga vi är och kan förklara varför en del utvecklar posttraumatiskt
stressyndrom (PTSD) bara genom att ob- servera andra som är med om traumatiska händelser. Efter terrordåd kan känsliga personer bli rädda även om de själva inte var med vid händelsen, säger Jan Haaker, huvudförfattare och forskare vid institutio- nen för klinisk neurovetenskap vid Karo- linska Institutet.
I en dubbelblind studie ändrade forskarna den interna kemin i hjärnan hos 22 fris- ka försökspersoner, genom att blockera opioidsystemet med hjälp av en läkeme- delssubstans. En annan grupp på 21 för- sökspersoner fick en overksam placebo. Därefter fick samtliga försökspersoner titta på en video där människor utsattes för elektriska stötar.
Hjärnan uppdaterar normalt kunskapen om faror baserat på om man blir förvånad. När opioidsystemet blockerats fortsatte emellertid försökspersonerna att reagera som om de blev förvånade trots att de
visste att stöten skulle komma. Respon- sen förstärktes till och med när de fortsatte att observera andra få stötar. Ökningen av responsen skedde i hjärnregioner som amygdala, periaqueductal gray och tala- mus, vilket tyder på att samma funktio- ner som vid personligt upplevd smärta var involverade. Dessutom ökade kommuni- kationen mellan dessa regioner och andra hjärnregioner som tidigare kopplats till förmågan att förstå andra individers upp- levelser och tankar.
– När forskningsdeltagarna själva blev exponerade för de hotfulla stimuli som de tidigare associerat med andras smärta svettades de mer och visade på mer räds- la än de som fått en overksam placebo. Denna förstärkta inlärning var till och med synlig tre dygn efter den sociala in- lärningsepisoden, säger Andreas Olsson, forskargruppledare och universitetslektor vid institutionen för klinisk neuroveten- skap vid Karolinska Institutet.
Studien bidrar till en större förståelse för psykologin bakom rädslor. I förlängning- en hoppas forskarna att de nya rönen ska göra att fler personer med ångesttillstånd ska få bättre och mer individuellt anpas- sad klinisk hjälp.
Text: Karolinska Institutet
Forskningsledare Andreas Olsson, Karolinska Institutet.
NYTT OM OCD NR
2/2017 19


































































































   17   18   19   20   21