Page 4 - Nr 4_2016
P. 4

Anhörigsprojektet – ”Vem hjälper den som hjälper”?
”Det är dags att hjälpa den som hjälper”
Anhörigprojektets kampanj ”Vem hjälper den som hjälper?” som lanserades under hösten, har fått ett enormt genomslag i sociala medier. Inlägget har redan visats över 140.000 gånger på Facebook och delats hundratals gånger.
Bakom kampanjen står Anhörigprojektet som ingår i organisationen NSPH (Natio- nell Samverkan för Psykisk Hälsa). Vi har ställt fyra frågor till Ingrid Lindholm, pro- jektledare och Jenny Lindström, kommu- nikationsansvarig för Anhörigprojektet.
Varför drar ni igång den här kampanjen?
Alla känner vi någon med psykisk ohäl-
sa. Vi kan vara syskon, vänner, föräldrar, barn, grannar och kollegor och stå nära människor med olika diagnoser. Men ge- mensamt för oss anhöriga till personer med psykisk ohälsa är att vi ofta är väldigt osynliga. Syftet med kampanjen ”Vem hjälper den som hjälper” är att uppmärk- samma ”de osynliga” anhörigas situation. Anhöriga till någon som drabbas av psy- kisk ohälsa drar ofta ett tungt lass och det sätter sina spår.
Vår undersökning med över 1300 sva- randen visar att hälften av alla anhöriga själva blir sjukskrivna och fyra av fem är själva i behov av stöd. Ett stöd som myck- et sällan finns. Det är inte okej. Anhöriga ska inte behöva rycka in för att vården inte fungerar. Det ska räcka med att vara förälder, vän eller syskon. Med kampanjen vill vi att ansvariga politiker, tjänstemän och vården tar sitt ansvar för en långsiktig förändring.
Vilken är responsen på kampan- jen hittills?
Vi har fått fantastiskt fin respons. Många anhöriga känner sig ensamma i sin situa- tion och är tacksamma över att frågan lyfts och att någon äntligen gör deras röster hörda.
Vad kan man göra för att stödja
ert arbete?
Det är enkelt. Man kan gå in på vår webb www.vemhjalper.se och skriva under vårt upprop för ett bättre anhörigstöd. Listan kommer vi att presentera för Folkhälso- minister Gabriel Wickström med våra sex krav för ett bättre anhörigstöd. Man kan också följa oss på ”Anhörigprojektet” på Facebook eller ”vemhjalper” på Ins- tagram, där vi lägger ut information om vårt arbete. Förutom kampanjen så kom- mer vi under 2017 att besöka flera platser i landet där vi kommer att uppmärksam- ma anhörigfrågor lokalt och bjuda in an- höriga, yrkesverksamma inom psykiatrin och kommunen samt politiker. Håll utkik på vår facebooksida och webb för datum och plats.
Har ni några tips till den som är anhörig?
1) Se till att ta hand om dig själv! Att göra saker som man själv mår bra av är nödvändigt när man är nära någon med psykisk ohälsa. För att kunna orka stödja och finnas där för någon är det viktigt att man själv fyller på med energi.
2) Sök hjälp för egen del. Kommunen har i uppdrag att stötta anhöriga till perso- ner med psykisk ohälsa. Oftast finns det en anhörigkonsulent i kommunen som
man kan kontakta för att få stöd. Enklast är att ringa sin kommunväxel och fråga hur man kommer i kontakt med den an- svariga inom området. Det finns även en mängd intresseorganisationer som rep- resenterar olika slags psykisk ohälsa där man kan träffa andra med liknande erfa- renheter. De anordnar ofta cirklar där man kan träffa andra i samma situation. Det finns också hjälplinjer, såsom Nationella hjälplinjen och Mind.
3) Våga prata med andra i din närhet. Det kan vara första steget för att få stöttning. Du är inte ensam!
Text: NSPH
Om Anhörigprojektet
Anhörigprojektet verkar för att för- bättra anhörigas situation, oavsett vilken form av psykisk ohälsa det handlar om. För att göra det jobbar vi mot psykiatrin, politiker, media samt samverkar med intresseorgani- sationer inom psykisk ohälsa. Anhö- rigprojektet finansieras av Allmänna arvsfonden och drivs av Schizofre- niförbundet och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) som är ett nätverk bestående av tolv med- lemsorganisationer.
4 NYTT OM OCD NR 4/2016


































































































   2   3   4   5   6