Page 26 - Digitaal Boekje Nr2 2021
P. 26

Coursing te Heule
14 & 15 augustus 2021
Zondag 15 augustus:
Vergezeld door een heerlijk zonnetje rijden we terug naar Heule. Aangekomen sluiten we aan in de rij van campers, caravans en auto’s.
Het nieuwe coursingveld zijn we ondertussen gewend. Op dag 2 waren Afghaanse Windhonden, Azawakh, Saluki, Podenco Ibicenco, Podengo Português, aan de beurt.
Eindelijk hadden we weer eens een mooie, warme zomerdag te pakken en daar waren we natuurlijk erg blij mee.
Ter controle van een goeie opbouw van het parcours, een perfecte werking van het materiaal en de veiligheid van het terrein wordt nog een test cours gelopen. Ondertussen staan ook juryleden en andere functionarissen op het terrein en gaan we van start met de Afghaanse Windhonden. Een warming-up van je hond is altijd nuttig voor de wedstrijd. Afghanen hebben een goed uithoudingsvermogen maar het zijn ook snelheidsduivels! Het is verboden Afghanen, Saluki’s en Barsoi’s in een andere dan de natuurlijke haardracht aan een wedstrijd te laten deelnemen.
Er worden mooie coursen gelopen en ze doen het op een manier die je soms letterlijk de adem wegneemt. Het parcours had een afstand van 900 meter en het was duidelijk dat sommige honden nog niet helemaal in topconditie waren maar vooral ze genoten ervan en daar is het om te doen. De Azawakh heeft een buitensporige energie en een extreem uithoudingsvermogen. Al zijn het meer groepsjagers ze blinken uit in behendigheid en intelligentie.
Wat we zeker niet willen op een wedstrijd zijn ongelukken bij onze honden. Een windhond is een spierbundel, die kan wel tegen een stootje wordt gedacht. Verrekte of gescheurde teenbandjes is een specifieke blessure voor windhonden. Jammer genoeg had een Saluki zich nogal bezeerd aan de poot. De dierenarts ter plaatse gaf de eerste hulp maar een breuk was niet uitgesloten. De reactiesnelheid van een windhond kan inderdaad explosief zijn. Het kan gebeuren dat een onstuimige hond te snel klossen wil nemen en het gedrag van de kunsthaas onderschat. Het blijven altijd onvoorspelbare situaties waarin de honden worden geplaatst.
Voor het verkrijgen van een coursing licentie is een “haasvast” verklaring nodig. Enkele honden liepen voor een “goed rond” en andere maakten voor het eerst kennis met de kunsthaas. Een beetje kunsthaas-ervaring opdoen voor jonge honden is altijd meegenomen.
Het wedstrijdprogramma voorziet een pauze en daar maken we dankbaar gebruik van om te genieten van een heerlijke klassieke hamburger klaar gemaakt op de BBQ
met ontbijtspek en kaas en een koel drankje hoort daar dan ook wel bij. Het omschakelen van het programma gebeurt in de middagpauze. Voor de 2de ronde wordt het parcours gewijzigd, de punten geteld en de nieuwe indeling van de coursen bekend gemaakt.
Na de pauze zijn we weer helemaal klaar voor het vervolg van de dag.
Het weer was zalig met echt zomerse temperaturen.
Sommige honden laten schitterend coursing zien, volledig gefocust op de kunsthaas die ze willen vangen, heerlijk om naar te kijken. Anderen lopen een betere tweede ronde en maken het extra spannend. Van op afstand gaan er ook altijd kritische blikken van de baasjes mee.
In de rij van windhonden zijn de Podenco Ibicenco en de Portugese Ibicenco minder bekend. Beide rassen zijn gepassioneerde jachthonden en worden geclassificeerd als windhond.
De Podenco Ibicenco is een half-windhond las ik. Dit betekent dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht zoals de “echte” windhonden doen maar ook zijn neus en grote oren.
Een Podenco is intelligent maar ook nieuwsgierig en eigenzinnig.
Hij galoppeert niet echt maar neemt eerder enorme sprongen waardoor ze een beter overzicht van het veld krijgen en van de plaats waar de prooi zich bevindt. Ze zijn zeer snel en wendbaar met veel sprongkracht.
Juryleden beoordelen opnieuw alle coursen. Ze zijn niet op de hoogte van de namen van de honden. Zij beoordelen en geven punten aan ‘rood’ en ‘wit’, de hesjes of rendek die de honden dragen tijden het lopen. Coursing mag nooit resulteren in een gekibbel om punten, coursing is een magnifiek schouwspel van de windhond in de jacht.
De coursen zijn gelopen en nu is het aan het wedstrijdsecretariaat om de toegekende punten na te rekenen en samen te tellen per hond en een rangschikking per ras op te stellen. Daarna volgt de prijsuitreiking. Om te beginnen een woord van dank en een hartelijk applaus voor de keurmeesters, functionarissen, vrijwilligers en onze sponsor “Monge” voor de voeding. Nu ook leggen we spontane en unieke fotomomenten van de winnaars vast. Wij willen alle deelnemers bedanken voor de goede sfeer die er het ganse weekend is geweest. Het succes van onze eerste coursing in Heule geeft ons in elk geval veel zin om volgend jaar dit terug te organiseren. Door wat we dit jaar hebben geleerd, kunnen we volgend jaar nog beter doen.
Mariëlla
  26












































































   24   25   26   27   28