Page 18 - Digitaal Boekje Nr2 2020
P. 18

  Het was een mooi terrein, echt spannend voor de honden vanwege de bossen, maar vooral het hoogteverschil kon wel eens parten spelen bij de prestatie van de honden en het uithoudingsvermogen.
Ik kan zeggen, het was voor sommige wel heftig. Maar de meeste honden vinden dit spel dan ook zo leuk en zijn vol passie. Het wordt wel eens gezegd, de Greyhounds zijn zowat de “Formule 1” onder de windhonden, toch mag de Whippet en de PLI zeker niet onderschat worden.
Al zijn de verschillende windhondenrassen heel wisselend van uiterlijke toch zijn ze altijd geselecteerd geweest voor hun snelheid, wendbaarheid en behendigheid, de kwaliteiten van een onstuimig zelfstandig zichtjager.
Er werd strijdvaardig gejaagd en de honden gaven het beste van zichzelf. Bij coursing wordt er verwacht dat de hond netjes achter de haas loopt terwijl er honden zijn die anticiperen en hier en daar wat afsnijden wat uiteraard geen punten oplevert. Nieuwsgierig als ik was keek ik tussendoor naar enkele coursen en het deed me telkens naar mijn fototoestel grijpen, ik kon het niet laten enkele mooie beelden vast te leggen.
Als organisator hoop je natuurlijk dat alles prima verloopt en dat er letterlijk en figuurlijk geen “kink in de kabel komt”. Ja hoor! precies halfweg de wedstrijd knapte de koord en blokkeerde de machine. Gelukkig hadden we, en dat is wettelijk verplicht, een reserve machine en kon de eerst manche met enige vertraging worden afgewerkt.
Ondertussen maakt ons brein ons wijs dat we honger hadden en dat was ook zo want het middaguur was al lang voorbij. Eveneens bij de lunch werd rekening gehouden met aandacht voor social distancing.
Op het terras aan grote tafels in de zon of onder een parasol smaakten de frietjes en het dessert nog veel beter dan thuis.
Een lange pauze zat er niet in, juist de tijd om te resetten waarna we ons terug volledig kunnen focussen bij de tweede maches op de cours indeling en chipnummers.
De tweede ronde is nog spannender dan de eerste, althans toch voor de baasjes, dan worden de honden met de hoogste scores samen gezet.
Voor de tweede omloop wordt het parcours gewijzigd en naar mijn inziens een nog grotere uitdaging voor de honden dan bij de eerste maches. Er worden opnieuw mooie coursen gelopen en ik heb ondertussen iets bijgeleerd: zoals het mooi” synchroon lopen” en een “go-bye” die kan gemaakt worden als de hond in tweede positie zijn uiterste best doet en zijn tegenstander inhaalt.
Ja, van een goede conditie en enthousiasme gesproken, al stoppen sommige de achtervolging al na 100 meter en liepen in hun zelfverzekerde looppas een eigen rondje op het terrein of rennen juist heel onzeker terug naar hun baasje toe of wachten bij het eindpunt om alsnog de “jumpkill” toe te passen. De honden worden tijdens het coursen op 5 criteria beoordeeld, dus zijn er punten uitgedeeld door de juryleden.
In het wedstrijdsecretariaat is het druk. De door de keurmeesters toegekende punten per hond worden berekend en na samenstelling hiervan wordt het opstellen van een rangschikking per ras genoteerd en eveneens een rangschikking voor het geheel der deelnemers.
De resultaten worden opgetekend in het werkboekje.
 18





















































































   16   17   18   19   20