Page 98 - Källemo SE
P. 98

per tidsenhet och så vidare. Ordet kvalitet har en mycket vidare betydelse. Kvalitet är beskrivningen av en helhet, ett föremåls, ett objekts, en möbels hela uttryck, gestalt och kultur. Kvalitet är något som gör föremålet i fråga intressant och levande, oberoende av om det används på det sätt som var tänkt, om det används på ett sätt som inte var tänkt eller om det inte används alls. Föremål och möbler kan alltså ha betydande värden som aldrig kan mätas i fysiska termer, värden som kan vara olika för olika människor och som uttrycker olika erfarenheter. Jag ser det som en brist i vår tids relation till möbler att dessa viktiga värden under flera årtion- den har fått trängas undan och jag tror att detta har hämmat utvecklingen i möbelvärlden. Men sedan ett antal år så anar man nu en större förstå- else för kreativitet och för det fria skapandet, och det är bra. Det öppnar upp för en frihet som säkert kommer att skapa någonting värdefullt för framtiden.
 Det finns egenskaper vi uppfattar med våra sinnen som inte kan mätas, men som ändå är mycket viktiga, ja, som kanske till och med är viktigast.
Det är i år tio år sedan Jonas Bohlin och Källemo lanserade betongstolen Concrete på möbelmarknaden. Tio år är ingen lång tid historiskt sett, men jag tror ändå att man kan vara ganska säker på att stolen kommer att försvara sin plats som en milstolpe i den moderna möbelkonsten. Inte för att den är bekväm, eller praktisk, eller hållbar, utan för att den synliggör värdefulla egenskaper bortom det mätbara. Redan inför presen- tationen för tio år sedan skrev jag om stolen att den tillhör möbelhisto- rien. Jag skrev att den tillhör möbelhistorien även om den kommer att hånas och kritiseras och även om den skulle visa sig vara helt osäljbar. Ett av skälen till att vi gjorde stolen i en begränsad upplaga var just att
vi inte trodde att den skulle sälja. De hundra exemplaren hade kunnat räcka en hel livstid. Ett annat skäl var att gjutningen för hand gjorde att varje exemplar blev unikt och skilde sig från de andra.
 Vi vet idag att stolen haft en mycket god värdeutveckling, men att tillverka den i begränsad upplaga handlade inte om något kommersiellt knep. Jag tror för övrigt att den svenska möbelindustrin har en obefogad rädsla för att arbeta småskaligt. Man har under alltför lång tid varit fixerad vid storskalig produktion och underkastat sig bruket av ständigt större och märkligare maskiner. Jag är inte säker på att det är en sådan produktion som passar oss bäst här i Norden, om man ser det i ett globalt perspektiv. Jag anser att vi har ett kreativt kapital som är under- utnyttjat, och som kan utvecklas och få näring i en småskalighet med utrymme för mångfald.
96





























































































   96   97   98   99   100