Page 11 - BODRUMDergi | AĞUSTOS 2024
P. 11

 Ülkemiz genelinde yaşanan ekonomik zorlukların, özellikle toptancı ve tedarikçilerin uyguladıkları fiyat politikaları sonucu Bodrum’da farklı fiyatların ortaya çıkmasına neden olduğunu belirten BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Neslihan Nazlıoğlu şunları söyledi: “Bu durum, bazı ürünlerin Bodrum’daki diğer bölgelerden daha yüksek fiyatlarla satılmasına neden oluyor. Örnek vermek gerekirse; Ordu’da bir zincir markette 5 litrelik ayçiçek yağı 198 TL iken Bodrum’da aynı ürün 368 TL’den satılıyor. Aynı zamanda nakliye ücretlerinde de İzmir- Bodrum arası (250km) 4 bin 500 TL iken, İnegöl-Diyarbakır (750km) arası 3 bin 500 TL oluyor. Bodrum esnafı, işletmecisi, tedarikçisi, toptancısı ürünü diğer illere göre yüzde 20-30 oranında daha pahalıya temin ediyor. Bu girdilerin maliyetleri doğal olarak işletmelerin, restoranların menüsüne, otellerin oda fiyatına, satılan ürüne yansıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının serbest piyasa rekabet koşullarını denetlemesi ve fiyatları incelemesi gerekmektedir. Fiyat fırsatçılığı yapan işletmelere karşı gerekli yaptırımlar uygulanmalı ve bu denetimler yerel yönetimler ile odalar tarafından titizlikle yürütülmelidir. Bu sayede, haksız rekabetin önüne geçilerek Bodrum’daki işletmelerin ve esnafın korunması sağlanabilir.
Bodrum Parlayan Cennet
Turizm sektörü için Bodrum ayrı bir önem taşıyor. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 57,68 iken, ENAG’a göre yüzde 113,08 olarak gerçekleşmiştir. Bu ekonomik zorluklara rağmen Bodrum, dünya turizm örgütünün verilerine göre en çok ziyaret edilen 5. ülke konumundaki Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. 2024 mayıs ayı itibarıyla Milas-Bodrum Havalimanı’na giriş yapan yabancı turist sayısında yüzde 10, Bodrum Limanı'na giriş yapan yabancı turist sayısında ise yüzde 18'lik bir artış yaşanmıştır.
Ancak otel doluluk oranlarında beş yıldızlı otellerde artış görülürken
üç yıldızlı ve apart otellerde düşüş yaşanmıştır. Bu durum, orta sınıfın ekonomik zorluklardan daha fazla etkilendiğini göstermektedir.
Rakamlar da gösteriyor ki yapılan algı çalışmaları sadece orta ve küçük işletmelerimizin zarar görmesine neden oluyor. Turizm sezonunun sadece üç ay ile sınırlı tutulması yerine, turizm çeşitliliği artırılarak sezonun uzatılması fiyatları aşağı yönlü baskılayabilir. Bu sayede, hem işletmelerin hem de turistlerin daha uygun fiyatlarla tatil yapması sağlanabilir.
Sosyal Medya Yanlış Yönlendiriyor, Bodrum Herkese Hitap Ediyor
Bodrum sadece lüks segmente değil, her türlü bütçeye hitap ediyor. Sosyal medya aracılığıyla paylaşılan fiş ve faturaları da tüm Bodrum ile özdeşleştirmek doğru değil. Farklılaşmış hizmet vererek ortalamadan ayrışan ve yüksek fiyat uygulayan işletme sayısı Bodrum turizminin oransal olarak küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Bodrum'da ekonomik konaklama seçeneklerinden lüks tatil köylerine kadar çeşitli alternatifler mevcuttur. Sosyal medyada sürekli pahalı olarak lanse edilen Bodrum’un gerçek yüzünü görmemiz ve esnafımıza destek olmamız çok önemli. Ünlü sanatçılarımız ve fenomenlerden Bodrum’a zarar verecek paylaşımlardan kaçınmalarını rica ediyoruz. Gelir kaybı nedeniyle tatile çıkamayan orta gelir grubunu desteklemek ve küçük esnafın zincir marketlere yenik düşmesini engellemek için hep birlikte hareket etmeliyiz.”
  09


























































































   9   10   11   12   13