Page 59 - MAKSİMUM BİZ | NİSAN 2015
P. 59

  santrasyon güçlüğü, unutkanlık, bellek bozukluğu gibi sonuçlara neden olan B12 eksikliği haftada 3 kez; kırmızı et, günlük süt, yoğurt, peynir ve yumurta tüketimi ile giderilebiliyor.
BIBERIYE VE ADAÇAYI
DIKKATI ARTIRIYOR
Biberiye ve ada çayı bitkilerinden üretilen esansların uyanıklık ve zihinsel rahatlama- ya faydası olduğu biliniyor. Northumbria Üniversitesi psikologlarına göre bu esans- lar burun sinirlerini etkileyerek dikkati ar- tırıyor. Bu esansları kullananlar da kendile- rini yüzde 15 oranında daha uyanık ve zinde hissediyor. Diğer bir araştırma, adaçayı kapsülü içenlerin içmeyenlere oranla ezber- lemeleri istenen sözcükleri yüzde 10 oranla daha iyi hatırladıklarını ortaya koyuyor. Her an ve her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz biberiye ve adaçayını beslenme programı- nıza dâhil ederek hafızanızı güçlendirebi- lirsiniz.
BIR KÂSE TAHIL BOL E VITAMINI
Beyin sağlığı için en temel antioksidanlar- dan biri olan E vitamini, tahıllarda bolca yer alıyor. Bulgur, esmer pirinç, buğday, karabuğday, çavdar, yulaf gibi besinlere günlük diyetinizde yer vererek E vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ispanak, ka- bak, semizotu ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra zeytinyağı, fındık, ton balığı, sardalya, yumurta sarısı, domates ve patateste de bol miktarda E vitamini bulunuyor
BITTER ÇIKOLATA,
KIRMIZI ŞARAP VE ÇAY
Yaban mersini gibi bitter çikolata, çay ve kırmızı şarap da beyni genç tutan “polifenol” açısından zengin. Bitter çikolata ve kırmızı şarabın kalo- risi yüksek olduğu için sınırlı miktarda tüketil- mesi gerekiyor. Çayı şekerli içenlerin de tüketim miktarı konusunda dikkatli olması gerekiyor.
UNUTKANLIĞA KARŞI
DEMIR VE ÇINKO
New York Rochester Üniversitesi ve Londra Kings Collage’ın araştırmalarına göre demir eksikliği, beyne oksijen sağlayan hemoglobin seviyesinin düşmesine sebep oluyor. Bu durum IQ seviyeleri ve kavrama fonksiyonları üzerinde olumsuz etki yapıyor. Ayrıca demir, beyindeki sinyallerin aktarımında önemli bir rol oynadığı için eksikliğine çok dikkat etmek gerekiyor. İsti- ridye, midye ve yer fıstığında bulunan çinko da demir gibi hafıza güçlendirmede etkili. Hafıza- nın giderek zayıflamasını engellemek için günde 7-9 mg demir ve çinko alınması öneriliyor.
.
BESLENME DIŞINDA NELERE DIKKAT ETMELI?
FIZIKSEL AKTIVITE
Uzmanlar tarafından beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitenin öneminin de altı çiziliyor. Haftada 3 defa, 45 dakika egzersiz sağlıklı bir yaşam ve zihin için ideal.
BULMACA VE KITAP
Satranç, bulmaca ve kitap okumak gibi beyin egzersizi yapmanıza yardımcı olacak etkinlikler de önerilen aktiviteler arasında yer alıyor.
GÜNDE 15 DAKIKA GÜNEŞ
D vitamini de beynin genç kalmasını sağlayan vitaminlerden. Bu vitamin için en etkili kaynak ise güneş ışığı. Her gün 15 dakika güneşlenmek vücuttaki D vitamini sentezini artırarak eksikliğini önleyebiliyor.
TRANS YAĞLARDAN KAÇININ
Trans yağlardan kaçınmak, sağlıklı beslenme stratejisinde önemli bir yere sahip. Hazır paketlenmiş yağlı bisküviler, cipsler, rafine gıdalar, fast food ve kızartmalardan uzak durmak, unutkanlığa karşı dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan.
     maksimumbiz | 57
 











































































   57   58   59   60   61