Page 41 - MAKSİMUM BİZ | KASIM 2013
P. 41

 Bunlara ilave olarak insan kaynakları yönetimi, insan kaynağının iş hayatın- da daha mutlu, üretken olması adına yapılabilecek şeyler ve buna yönelik gereksinimleri de kapsıyor.
ÇALIŞANIN KARİYER PLANIYLA DA İLGİLENİYOR
İnsan kaynağına çalışan birey gözüyle bakarsak birey kariyer adı altında için- de bulunmayı arzu ettiği iş yaşamı ile gerçekteki iş yaşamını eşleştirmeye çalışırken çeşitli evrelerden geçiyor. İnsan kaynakları yönetimi ise çalışan- lara fırsatları, seçenekleri ve sonuçları gösterme bakımından bir kariyer plan- laması fırsatı sunuyor ve bu kapsamda insan kaynağının verimli kullanılması, kariyer hedeflerine ulaşması ve çalışa- nın potansiyel yeteneklerini keşfetmek için kariyer planlaması oluşturuyor.
Kariyer planlamasında ise, perso- nele ve dolaylı olarak örgüte değer katılması, personelin hangi bilgi ya da becerilere yatkın olduğunun ortaya çı- karılması amaçlanıyor. Bu sayede per- sonel kariyerinin neresinde olduğunu öğreniyor, geleceği için yapması ge- rekenleri görüyor ve geleceğe yönelik yapacağı planlarıyla şu anki durumu kıyaslayarak talepleri ile mevcut du- rum arasındaki durumu görebiliyor. Bu amaçla, personelin kendini keşfetmesi için çeşitli değerlendirme formları ya da testlerinden yararlanılabilir. Bu ma- teryalleri personeline sunmak ve des- tek olmak örgütün uzun vadede kendi yararınadır. Böyle bir durumda çalı- şanlar kendilerini geliştirmek, ispatla- mak, sorumluluk üstlenip duygusal ve toplumsal ihtiyaçlarını daha çok kar- şılamak adına eskisine göre daha fazla sorumluluk alarak kendini geliştirebilir ve kariyer gelişimini de gerçekleştire- bilir.
ORGANİzASYONLARIN İHTİYAÇ DUYACAĞI ELEMAN YETİŞTİRİLİYOR
Kişisel gelişime yönelik işbaşı bunun gibi eğitimlerin sonuçları değerlendi-
olduğunun bilincinde olmalı ve tüm verimliliğin, örgütünü kapasitesinin ar- tırılmasının buna bağlı olduğunu unut- mamalıdırlar. Örgütler, kendi amaçları gerçekleştirilirken, sadece örgütün amaçlarına yönelik değil, çalışanların tatmininin sadece maddi yollarla ola- mayacağının da bilincinde olmalı ve bireylerin istekleriyle örgüt istekleri arasındaki uyumu yakalamak için uğ- raşmalıdırlar. Böylelikle herkes mutlu olabilir. Günümüzde çalışanlar kariyer yapmayı maddi kazançtan da öte bir noktada görebiliyorlar ve adil, destek- leyici, etkili bir kariyer yönetimiyle ça- lışanların motivasyonu, bunun akabin- de de performansları artırılabilir.
   KArİYEr PlANlAMASININ YArArlArI:
• Kişisel gelişime katkı sağlaması
• Çalışanın daha çok tatmin olması
• Motivasyonu kolaylaştırması • Çalışan kapasitesini
keşfetmesi
• Kariyer hedefleri oluşturması • Deneyim ve eğitim katkısı
sağlaması
• Terfi imkânı sağlaması
    rildikten sonra, eğitim faaliyetlerinin çalışanların nitelikleriyle uyumu da de- ğerlendirilerek, gerekiyorsa eğitim faa- liyetlerinin yapısı ile ilgili de değişiklik yapılabilir. Bireyin örgüt içindeki ka- riyeri önemsendikçe örgüt-birey uyu- munun yakalanması fırsatı doğuyor ve örgütsel kariyer planlaması ile birlikte örgütün etkinlik ve verimliliği de art- mış oluyor. Bu sayede uzun vadeli bir bakış açısıyla ile bireye yatırım yapıla- rak örgütün gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikli eleman da yetiştirilmiş oluyor.
ÖRGÜT VE ÇALIŞAN İSTEKLERİNDE UYUM YAKALANMALI
Tüm bunlardan hareketle yönetici- ler örgütte en değerli kaynağın insan
maksimumbiz | 39
     















































































   39   40   41   42   43