Page 58 - MAKSİMUM BİZ | MART 2020
P. 58

 SPOR
Doğa Sporları
Berkan ÖZTRAK Sağlık Sigortaları Müdürlüğü
Doğa sporları, doğanın kendisinin kaynak olarak kullanıldığı, bireyin, bireylerle ve çevreyle ilişkisinin önemli olduğu, doğal veya düzenlenmiş alanlarda yapılan aktivitelerin toplamı olarak tanımlanabilir. Dağcılık, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü, kampçılık, mağara dalışı, kanyon geçişi, yamaç paraşütü, kano, rafting, su altı dalıcılığı, serbest dalış, doğa fotoğrafçılığı, tur kayağı, buzul tırmanışı, donmuş şelale tırmanışı, dağ bisikleti, yelken, rüzgâr sörfü doğa sporlarına örnek olarak gösterilebilir.
Doğa sporları; ruhsal ve fiziksel da- yanıklılık gerektirdiği için, bu tip ak- tivitelere “nasıl başlandığı” hep me- rak konusudur. Oysa ben kendimi bildiğimden beri doğanın içerisin- deyim. Daha bebekken ailem doğa kamplarına beni götürürmüş. İlk ka- yak deneyimimi 1993’te henüz yedi yaşındayken yaşadım. O günden bu yana profesyonel destekle, kayağı ileri bir seviyeye taşıyabildim.
Son dört senedir de dağcılık spo- ruyla ilgiliyim. İlk zirve denemem, 2016’da Ereğli Dağcılık Kulübü’nün her sene düzenlemiş olduğu Ay- dos Şenliği kapsamında Aydos Dağı’na olmuştu. Dağcılık sporu- nun da farklı branşları bulunuyor; yüksek irtifa dağcılığı (alpinizm), kaya tırmanışı, sportif tırmanış, bu- zul tırmanışı, trekking ve doğa yü- rüyüşleri... Dünyada bilinir olsa da ülkemizde yavaş yavaş tanınmaya başlayan tur kayağı (dağ kayağı) sporunu da dağcılığımla beraber geliştirmeye çalışıyorum.
Tur Kayağı; “kayakla ayakkabı bağlan- tısını topuktan serbest bırakan özel bağlama mekanizması ve kayağın al- tına yapıştırılan sentetik bir deri yardı- mıyla her türlü karda ve eğimde yürü- meyi sağlayan kayak türü” olarak tarif edilebilir. Bu spor bir anlamda dağcılık ile kayak sporunu birleştiriyor.
Dağcılığa dönecek olursak, çeşit- li ülkelerde birçok dağda tırmanış gerçekleştirdim. Yurtdışı faaliyetle- rimi şöyle sıralayabilirim:
2019 Gürcistan-Kazbek Dağı (5033 m), 2019 Rusya–Elbruz Dağı (5642 m), 2018–2019 yıllarında iki defa İran– Demavend Dağı (5610 m), 2018 yı- lında İran-AlemKuh Dağı (4848 m). Elbruz Dağı, 5642 metre yükseklik- le Kafkaslar’ın ve Rusya’nın en yük- sek dağı olarak kabul edilmektedir.
Yurt içinde de yaz ve kış dönem- lerini kapsayan aralıklarda teknik rotaları da içeren tırmanışlar ger- çekleştirdim:
 56 maksimumbiz
























































































   56   57   58   59   60