Page 30 - MAKSİMUM BİZ | MAYIS 2014
P. 30

r
öportaj röportaj
 barındırdıkları fiziksel ve finansal risk- leri sigortalayan poliçelere kadar geniş bir yelpazedeki tüm ürünlerin gelişti- rilmesi ve teknik yönetimi bu müdür- lüğümüzün sorumluluğunda. Ayrıca, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından teminat sağlanan ürünlerin yönetimi ve müşterilerimize yönelik satış kapsamındaki ziyaretlerin gerçek- leştirilmesi gibi faaliyetleri de bu mü- dürlüğümüz yürütüyor.
_ Size bağlı bir diğer müdürlük de So- rumluluk, Havacılık ve Özel Risk Sigor- taları. Ürün sorumluluk sigortası kapsa- mında ne tür teminatlar veriyorsunuz? Ülkemizde sorumluluk sigortaları, yasal düzenlemeler yanında refah seviyesi ve hak arama bilincindeki artışın da katkı- sıyla hızlı bir gelişme süreci içerisinde. Son yıllarda sıklıkla görülen olumsuz haberler ve tazminat taleplerindeki ar- tışın etkisiyle birçok kişi ve işletmenin risk algısı değişiyor. Ürün sorumluluk sigortasında da bu çerçevede kayda değer bir gelişme gözlemleniyor. Yurti- çindeki risklerin yanı sıra özellikle ABD ve Avrupa Birliği gibi gelişmiş piyasa- lara ihracat yapan firmalar bakımından bu sigorta, ticaretin gerçekleştirilebil- mesi için olmazsa olmaz nitelikte. Bu poliçeye ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi ve gıda sektörleri ilgi göstermek- le birlikte ilaç, tekstil, metal sektörleri de teminat arayışı içerisinde.
Ürün sorumluluk sigortası özet olarak, ürünü kullanan tüketicinin üründeki kusurdan ötürü bedeni veya maddi bir zarara uğraması durumun- da devreye girerek sigortalı adına mağdur kişilere tazminat ödüyor.
_ Ürün sorumluluk sigortasını diğer sorumluluk sigortalarıyla karşılaştıra- bilir misiniz?
Genel sorumluluk sigortalarına para- lel olarak ürün sorumluluk sigortası da zarar (tazminat) - meblağ (tutar) sigortaları ayrımında ilk grup içinde yer alıyor. Zarar sigortalarında sigor- tacı, üçüncü bir şahsa verdiği zarar- dan kaynaklanan tazminat talebi so- nucu sigorta ettirenin (üreticinin) mal
28 | maksimumbiz
varlığı üzerinde doğabilecek borçları üzerine alıyor. Bunun doğal sonucu olarak da rizikonun gerçekleşmesi halinde zarar gören üçüncü kişilerin mağduriyetleri sigorta limitleri dahi- linde gideriliyor.
Ürün sorumluluğu poliçesi ile sigor- talanan şey, üreticinin üretimini yaptı- ğı ürün değil, bu ürünün kusurlu ima- latı nedeniyle zarar gören kimselerin tazminat talebine muhatap olan mal varlığıdır. Sigorta ettirenin mal varlı- ğında meydana gelecek azalmayı ön- lemeyi hedef alan ürün sorumluluğu sigortası bu yönüyle bir pasif sigorta olarak değerlendirilmektedir.
_ Nakliyat Sigortası konusuna deği- nirsek, Anadolu Sigorta bu branşta ne gibi ayrıcalıklar sunuyor?
Ülkemizde Nakliyat Sigortaları kap- samındaki çoğu ürünü satan az sayıda şirketten bir tanesi olarak sektörde uzun yıllardır tüm nakliyat branşla- rında prim pazar payında rakipsiz li- deriz.
Başarımızda uzun yıllardır Nakliyat Sigortacılığında üretim ve hasar yöne- timinde edindiğimiz bilgi ve tecrübe ile birlikte, bu kritik sigorta branşına verdiğimiz özel önemin de ciddi bir katkısı olduğunu belirtmem gerekir. Bu branştaki ürünlerimiz çoğunlukla,
 





















































































   28   29   30   31   32