Page 42 - MAKSİMUM BİZ | TEMMUZ 2016
P. 42

 4
i
nakları sı
i
y
0
m
n
ş
d
| |
z
m
z
s
a
a
k
k
a
s
s
ü
i
i
m
m
n
k
u
u
n
m
m
y
b
b
i
i
a
a
     ‘‘Sıkı çalış, kibar ol. Muhteşem şeyler böyle ortaya çıkar.’’
Conan O'Brien
  Randy Johnson
EĞITIM PROGRAMINIZIN ODAĞI
Eğitim vereceğiniz konu bir beceriyi ekibinize öğretmek olabilir, bir bilgi- sayar programını kullanmak olabilir,
bir reklam metninin nasıl yazılacağı üzerine olabilir... Eğitim çalışmanız
ne üzerine olursa olsun, bu program boyunca hangi konuya odaklanacağını- za karar vermeli, tüm programınızı bu odak doğrultusunda hazırlamalısınız. Farklı slaytlarda, programın farklı dakikalarında konudan sapmanız, dinleyicilerinizin de odağının kaybolma- sına, eğitim programınızın amacından uzaklaşmasına sebep olur.
KATILIMCILARIN ÖZELLIKLERI
Elbette bu adıma sizin karar verebilece- ğiniz durumlar iş dünyasında sınırlı-
dır. Ancak proje grubunuzu ve/veya stajyerlerinizi kendiniz seçme fırsatına
Aynı Randy Johnson ve takım arkadaş- ları örneğinde olduğu gibi; genellikle birlikte çalışacağımız insanları seçeme- diğimiz bir iş dünyasında çalışıyoruz. Kendi işimizin patronu bile olsak, başka şirketlerle kurulan ortaklıklarda zaman zaman bizimle aynı dili konuşmayan, yöntemleri bize çok ters gelen insan- larla iş yapmak zorunda kalabiliyoruz. Eğer kendi işimizin patronu değilsek, zaten yan masamızda oturan iş arka- daşımızı seçme şansımız bile yok. Sıkı çalışmaktan, sabırlı olmaktan başka yapacak bir şeyimiz yok. Gel gelelim,
bu amansız kuralın kırıldığı kısa zaman aralıkları da olmuyor değil; bir proje grubuna liderlik yaptığımızda, bir stajyer takımını eğitmemiz istendiğin- de... İşte tam da bu zaman dilimlerinde istediğimiz çalışma atmosferini yakala- yabilme şansı buluyoruz.
Bu şansı iyi değerlendirmenin tek bir yolu var: ekibinize yol göstermek, onları kendi zemininize çekebilmek. Takımını- zı projeye ısındırmak, stajyer ekibinizi istediğiniz iş disiplinine doğru yontabil-
sahipseniz, eğitim vereceğiniz konu ile daha önceden ilgisi bulunmuş katılımcı- ları, daha önceki tecrübelerinize daya- narak bu projede başarılı olabileceğini düşündüğünüz insanları bu ekibe davet etmeniz yararlı olacaktır. Size böyle
bir fırsat sağlanmadıysa da, üslubunuz konusunda Conan O’Brien’ın sözünü yeniden sizlere hatırlatmak isteriz.
MEKAN SEÇIMI
Eğitim mekanı seçiminizde en belirleyi- ci nokta elbette eğitim vereceğiniz eki- bin kalabalıklığıdır. Bu önemli noktanın haricinde, eğer bu eğitim programını ofis dışında gerçekleştirebilme imkanı size sağlandıysa, mekanı maddi olarak karşılayabilmeniz (veya karşılatabil- meniz) de gerekir. Bu ofis dışı mekanı seçerken kent gürültüsünden uzak olmasına, huzurlu ve katılımcıların dik- katini dağıtmayacak bir yer seçmeye ve
mek için iyi bir programa, daha doğrusu iyi bir eğitim programına ihtiyacınız var. Yani ‘iyi bir antrenman programı, bir de iyisinden bir sahaiçi taktik’ sizi ve ekibinizi başarıya ulaştıracaktır.
İyi bir eğitim programı hazırlamanın inceliklerine geçmeden, bir de Emmy Ödüllü Amerikalı televizyoncu Conan O’Brien’dan alıntı yapalım, üslubun öne- minin de kısaca altını çizelim:
elbette mekanda Powerpoint sunumu- nuzu gerçekleştirebileceğiniz, mikrofon kullanabileceğiniz ekipmanlara sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
SLAYTLARI, ADIMLARI HAZIRLARKEN
Öncelikle kendinizi tanıtın. Kısaca iş geçmişinizden, bu konuyla, projeyle il- gili hakimiyetinizden bahsedebilir, kısa ama keyifli cümlelerle katılımcıların sempatisini kazanabilirsiniz.
Hemen ardından, bu eğitimde deği- neceğiniz tüm konuları listelediğiniz bir slayt ile devam edin. Basit konulardan başlayıp, kümülatif olarak zorlaşan konulara doğru ilerlemeniz, bu adımları listelediğiniz slaytlarda her adımda eki- binize hangi özellikleri katacağınızdan kısaca bahsetmeniz katılımcıların bu eğitim programına iyice odaklanabilme- sini sağlayacaktır.
 4
0
 
































   40   41   42   43   44