Page 54 - MAKSİMUM BİZ | TEMMUZ 2016
P. 54

sağlık ajandası
   CEBİNİZDEKİ DİNGİNLİK...
Özellikle meditasyona yeni başlayacaklar düşünülerek tasarlanmış, IOS ve Android uygulamaları:
Headspace (IOS & Android – üc- retsiz): 10 gün boyunca, günde 10 dakika ile meditasyona başlamak için ideal.
Buddhify (IOS & Android – 12,99 TL): Sabah rahat uyanma, günün yoğunluğuna kısa bir ara verme gibi seçenekler ile, özellikle meditasyona ayıracak belli bir za- manı olanların tercihi.
Calm (IOS & Android – ücret- siz): Müzik, doğa sesleri ve fotoğ - raf ları ile, özellikle uyku problemi- ne birebir.
Omvana (IOS & Android – ücret- siz): Uzmanların rehberlik ettiği seansları bünyesinde barındıran uygulamanın en güzel tarafların- dan biri, ruh halimizi belirterek bizim için en uygun meditasyon tekniğini öğrenebilmemiz.
Stop, Breathe & Think (IOS & Android – ücretsiz): Hem yapılan meditasyonun ne, nasıl gibi soru- larına yanıt veriyor; hem de her bir seans sonrasında kendimizi nasıl hissettiğimize dair verdiğimiz pu- anlar ile bize toplu bir gelişim rapo- ru sunuyor.
   52 | maksimumbiz
Nefes yoga pratiğinde de benzer şekilde öneme sahip. Her bir nefesle alınan hava “Prana”, yani hayat enerjisi diye adlandırılı- yor. Pranayama ise, çeşitli nefes teknikleri- nin uygulandığı, nefes kontrolü çalışmaları- na verilen isim.
Yogada ayrıca “asana” adı verilen fiziksel esneme hareketleri ile egzersizler mevcut. Yoga denince akla ilk gelen bu ağaç duruşu, yay duruşu gibi doğayı taklit eden hareket- ler ile kişinin kendi bedenini daha iyi tanı- ması; örneğin ne kadar esneyebileceğini, denge noktalarının neler olduğunu öğren- mesi amaçlanırken, vücut da meditasyona hazırlanıyor.
Meditasyonu evrensel bir fayda sembolü
  Kaygıya karşı meditasyonda en önemli gev- şeme tekniklerinden biri olan derin nefes meditasyonunu uygulamak çok kolay:
• Sırtınız düz olacak şekilde rahatça otu- rarak (ya da bu zor geliyorsa düz bir zemine sırt üstü uzanarak) bir elinizi göğüs kafe- sinizin üstüne, diğerini karnınızın üzerine koyun.
• Burnunuzdan nefes alın. Karnınızın üs- tündeki eliniz yükselecek; göğüs kafesinizin üzerindeki eliniz çok az hareket edecektir.
• Ağzınızdan nefesinizi verin. Karın kaslarınızı kasarak daha fazla nefes vermeyi sağlayabilirsiniz.
• Her bir nefes alış verişinizi 3’er saniyelik kısımlara bölün. Yani 3 saniyede nefes alın (daha yavaş veya hızlı değil), 3 saniye nefe- sinizi içinde tutun ve 3 saniyede bu nefesi geri verin. Bunu yaparken parmaklarınızla sayabilirsiniz.
       

















































































   52   53   54   55   56