Page 31 - MAKSİMUM BİZ | KASIM 2020
P. 31

 ekseninde yönetim için analiz imkânı sunan sistemler olarak tanımlanmaktadır. Yönetim bilgi sistemleri ise, destek sistemleriyle entegre ve karar alma aşamasında kullanılacak bilgilerin en uygun maliyetle en doğru şekilde yönetimini sağlayan sistemlerdir. Her iki sisteme karar destek sistemleri eşlik etmektedir.
Bu sistemler özellikle teknolojik değişim konusunda odaklanılan, farklı algoritma ve yapay zekâ uygulamaları ile zenginleştirilen, kriz dönemlerinde yardımına en çok ihtiyaç duyulan sistemlerdir. Bu sistemlerin en ayırt edici özelliği paket birer sistem olmalarından dolayı program geliştiren yazılımcı ekiplere
daha az ihtiyaç duymalarıdır. Bu sistemlerde özellikle kestirimci analizlere kapsamlı şekilde yer verilmiş olup sistem yöneticiyi karar verme sürecinin neredeyse tamamında desteklemektedir.
Bu sistemler, özellikle uzaktan çalışma dönemlerinde münferit bir yöneticinin karara veya bir grup yöneticinin uzlaşmaya varmasında, tarihi verilere bakarak geleceğin tahmin edilmesinde önemli destekler sunmaktadır.
Ofis Otomasyon Sistemleri
Ofis otomasyon sistemleri, ofis çalışma ortamında yapılan rutin işleri otomatik hâle getirmek maksadıyla oluşturulan sistemlerdir. Bu sistemler faturalama, sipariş, stok, lojistik vb. operasyonel
süreçlerde kullanılan operasyonel yapılardır. Her ne kadar adında
ofis ifadesi yer alsa da salgın sonrasında bu sistemlerin çoğunun uzaktan yönetilebilir ve erişilebilir olacağı öngörülmektedir. Kurumlar gerek ofis otomasyonu gerek intranet uygulamalarıyla eğitim, insan kaynakları, muhasebe, finans vb. birçok sürecini sanallaştırma yoluna gidecektir.
Siber Güvenlik
Salgın sonrasında önemini koruyacak başlıklardan birisi
de siber güvenliktir. Önemli
bir güvenlik açığı yaşamadan
ofis dışında güvenli ve verimli çalışmaya devam edebilen kuruluşlar, kriz sonrası şiddetlenmesi beklenen rekabette
daha çok söz sahibi olacaklardır. Salgın ile birlikte değişen koşullara rağmen, kurumların işlerin sürekliliği ve kalitesinin eskisi gibi devam etmesi noktasında siber güvenlik beklentileri artmıştır. Bu yüksek beklentinin bir sonucu olarak siber güvenlik sektörü
ciddi bir büyümenin eşiğindedir. Salgın esnasında kötü niyetli unsurlar tarafından sınanan dijital platformlar, uzaktan erişim ve video/telekonferans sistemleri ciddi bir test tecrübesi elde etmiş ve veri biriktirmişlerdir. Salgın sonrasında bu yapıları ciddi bir inovasyon süreci beklemektedir.
Salgın sonrası gelinen noktada sadece bireylerin ve kurumların akıllı çözümleri değerlendirmesi yetmeyecek, şehirler ve hatta ülkeler de gitgide daha akıllı hâle gelecektir.
Teknolojideki hızlı değişim
kıt maddi kaynaklara sahip tüketiciler üzerinde olumsuz
bir etki yaratmaktadır. Salgın sonrasında politika yapıcıların teknolojinin daha ulaşılabilir kılınması yönünde adımları atması, çok hızlı değişen teknoloji ve pazar şartları karşısında
kısıtlı kaynaklarıyla faydasını yükseltme mücadelesindeki tüketicilere destek olunması önem taşımaktadır.
 maksimumbiz 29














































































   29   30   31   32   33