Page 46 - MAKSİMUM BİZ | KASIM 2020
P. 46

KÜLTÜR - SANAT
  Türkiye İş Bankası, Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel mekânları arasında
yer alan Zeugma, Patara, Teos, Kaman ve NYSA Antik Kenti kazı çalışmalarına destek vererek önemli bir katkı sağlıyor.
ZEUGMA
Gaziantep'in Nizip ilçesinde Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Antik Kenti’nde 1987 yılında başlatılan kazılar bünyesinde “Muzalar (Esin Perileri) Evi” adında bir yapı tespit edilmiştir. Dönemin zengin ve kültürlü bir ailesine ait olduğu düşünülen çok iyi korunmuş bu evdeki 9 fresk; yazarlar, şairler, müzisyenler, tarihçiler ve filozoflar için resmedilen ilham perilerini simgelemektedir.
2012 yılında Muzalar Evi kazısına İş Bankası tarafından, 5 yıl için destek taahhüdü verilmiştir. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Kutalmış Görkay’ın kazı başkanı olarak yürüttüğü çalışmalar neticesinde, Muzalar Evi’nde 5 mozaik bulunmuştur. Gün yüzüne çıkarılan bu mozaiklerde; evin ana girişine yakın, bir yemek odasında Muzalar, evin misafir salonunda mitolojide ideal kadın olarak bilinen ve antik dönemde Heroine olarak da adlandırılan dört kadın, avlu sundurmasında iki mitolojik kadın kahraman ve avluda ise zengin deniz canlıları arasında deniz tanrısı ve tanrıçaları Okeanos ve Thetis’in figürleri yer almaktadır.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay tarafından kaleme alınan “Geçmişten Günümüze Bir Geçit: Zeugma” başlıklı kitap, 2015 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılmıştır. Muzalar Evi kazısı 2019 yılında tamamlanmıştır.
   44 maksimumbiz



























































































   44   45   46   47   48