Page 17 - MAKSİMUM BİZ | MAYIS 2017
P. 17

Bir Usta Bin Usta’nın 8. Yılı Sinop’ta Kutlandı
bir usta bin usta’nın sekizinci Yılı, sinoP’ta düzenlenen basın Gezisi ile kutlandı. Proje kaPsaMında bu Yıl da, sinoP ile eŞ zaManlı olarak dört ilde daha Geleneksel Mesleklere haYat veriliYor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığıyla yürütülen proje kap- samında 2017 senesinde Balıkesir’de
‘El Yapımı Sabun Üretimi, Sinop’ta ‘Model Gemi Yapımı’, Denizli’de ‘Buldan Bezi Dokumacılığı’, İstanbul’da ‘Şile Bezi Yapımı’ ve Karaman Taşkale’de ‘Zili Dokumacılığı’ kursları hayata geçiriliyor.
Beş kentte ortalama üçer ay sürecek kurslar boyunca 100’e yakın kursiyerin meslekleri gele- ceğe taşıyan ustalara dönüşmesi hedefleniyor.
Proje kapsamında Sinop’u ziyaret eden Genel Müdürümüz, basın toplantısında; projenin tarihçesi ve önemi hakkında bilgiler verirken, basın mensuplarıyla beraber kurs yerini ziyaret etti, kursiyerlerle biraraya gel- di. Genel Müdürümüz Model Gemi Yapımı” hakkında da kurs eğitmeninden bilgi aldı.
Sinop – Model Gemi Yapımı
Bu el sanatının Sinop’ta ortaya çıkışı ile ilgili çeşitli anlatımlar bulunmaktadır.
Bazı anlatımlara göre Sinop’ta ilk gemi modellerini yapanlar 1940’lı yıllarda Sinop Cezaevi’nde yatan iki mahkûmdur. Bu mahkûmlar cezaevinden tahliye olduktan sonra da Sinop’ta kalarak bu sanatlarını de- vam ettirmişlerdir. Farklı bir anlatıma göre ise tekne modelciliği aslında bir tersane ge- leneğidir. Tersanede gemi yapımında çalışan ustaların boş zamanlarını değerlendirmek için yaptıkları yelkenliler zaman içerisinde Sinop Cezaevi’nde özgürlük simgesi olarak benimsenmiş ve yelkenli gemi yapmak mahkûmların en önemli uğraşlarından birisi olmuştur. Cezaevinden çıkarak model gemi yapmaya devam eden mahkûmların zaman içerisinde çıraklar yetiştirmeye başlamasıy- la da sanat hızla yayılmaya başlamıştır.
Başlangıçta daha çok tek tip yelkenli üretimi- nin yapıldığı ve genel olarak “Kotracılık” olarak adlandırılan bu el sanatının, zaman içerisinde ustaların bilgi ve becerilerinin artması ile bir- likte projeli olarak çalışılan tekne modellerinin yapımına doğru evrildiği söylenebilir.
Beş kentte 100’e
yakın kursiyerin meslekleri geleceğe
taşıyan ustalara dönüşmesi hedefleniyor.
    MAKSİMUMBİZ 15





















































































   15   16   17   18   19