Page 66 - MAKSİMUM BİZ | EYLÜL 2014
P. 66

sağlık ajandası
çısına manevi olarak doyum sağlıyor. Yapmış olduğu bağış ile tanımadığı üç kişinin hayatını kurtarmak bağışçıyı mutlu ediyor. Kana ihtiya- cı olan hastalar içinse kan bağışı hayat kurtarı- cı olabiliyor.
Kan verme hakkında bilinen yanlışlar neler- dir? Doğru bilinen bu yanlışlar, kan bağışı- nı nasıl etkiliyor?
Türk Kızılayı, Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılamak için çalışırken, diğer ta- raftan da bireyleri bilgilendirmek için gayret gösteriyor. Bu çalışmalar içinde yanlış bilinen- ler de önemli bir yere sahip.
Kan bağışlamanın kilo aldıracağı, bağımlılık yaratacağı veya kişiyi kansız bırakacağı gibi yanlış inanışlar var. Ramazan ayına özgü yanlış inanışlardan biri ise, kan bağışlamanın orucu bozduğu yönünde. Ramazan’da oruçlu birey- lerin kan bağışında bulunmasında sakınca olmamasına rağmen, kan bağışlarında düşüş yaşanıyor. Ancak kan bağışçısının kanun ve rehberde belirtildiği şekilde, yorgun, aç ve uy- kusuz olmaması gerekiyor. Ramazan ayında yaşanan kan bağışı düşüşlerini azaltmak için iftar sonrası da kan bağışı alımı çalışmaları sa- hur vaktine kadar devam ediyor.
Türkiye’de kan verme oranlarına değinir misiniz?
Kızılay’ın “Güvenli Kan Temini Programı”nın başladığı 2005 yılından bu yana, gerçekleş- tirilen çalışmalar sonucunda kan bağışında sürekli artış eğilimi görülüyor. 2005 yılında 342 bin ünite olan kan bağışı rakamı 2013 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 640 bin 882 üniteye ulaştı. 2015 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamının karşılanması hedefleniyor.
Türk Kızılayı, 18
yaşını dolduran her bireyin
kan bağışçısı olması için çalışmalar yapıyor.
Sizce, Türkiye kan bağışı konusunda yeterli hassasiyete sahip mi? Yeterli olmayan ba- ğışları artırmak için neler tavsiye ediyorsu- nuz?
Yıllara göre kan bağışı artışlarına bakıldığında, toplumun bilinçlendiğini, düzenli kan bağışçısı sayısının her geçen gün arttığı görülüyor. Önü- müzdeki birkaç yıl içinde ise Türkiye’nin ihti- yacı olan kanın tamamı karşılanmış olacak. Bu noktada vurgulanacak bir konu daha var; kan acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. O nedenle kan alımı yıl boyunca, aralıksız bir şekilde gerçek- leştiriliyor. Ramazan ayında ve yaz mevsimin- de yaşanan kan bağış oranlarındaki düşüş, şifa bekleyen hastalar için sorun oluşturuyor. Bu açıdan bireylerin düzenli ve sürekli kan bağış- çısı olmaları hayati önem taşıyor.
Kızılay, kan bağışını artırmak için ne gibi projeler yürütüyor?
Türk insanı kan bağışını çok sevdi. Bunun için titiz bir çalışma gerçekleştiren Kızılay, milyon- larca insana ulaştı ve hala da ulaşmaya devam ediyor.
Kızılay, bağışların yüzde 60’ını sürekli bağışçı- lardan sağlamak yönünde, yurt genelinde pro- jeler hayata geçiriyor. Yıl boyunca kan bağışını artırmaya yönelik reklam kampanyaları yapı- yor. Tüm Türkiye genelinde ise, kan bağışının önemini anlatıyor, toplantılar düzenliyor. Kan merkezlerindeki uzmanlar toplu kan bağışı alınacak kurum ve kuruluşlar ile irtibata geçi- yorlar. Türkiye’nin dört bir tarafında kan bağı- şı rekoru kırmak için çaba gösteren kurum ve kuruluşlar var. Özellikle belediyeler bu konuda önemli destekte bulunuyorlar. Tüm bu çalış- malar insanları kan vermeye, hayat kurtarma- ya yönlendiriyor. Gelişmeler hem Kızılay hem de Türkiye için oldukça sevindirici.
   Kimler Kan bağışında bulunamaz?
hepatit b ve he- patit C hastaları, tedavilerini ta- mamlamış olsalar bile kan bağışında bulunamazlar.
aıds hastaları hamileler diyabet hastaları
kısacası sağlıklı bireylerin hari- cindeki kimseden kan bağışı kabul edilmiyor.
           2005
yılında
342 bin
ünite kan bağışı
2013
yılının sonunda
1 milyon
640 bin 882
ünite kan bağışı
2015
yılı sonu itibarıyla, türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamının karşı- lanması amaçlanıyor.
64 | maksimumbiz
 



































































   64   65   66   67   68