Page 46 - Revista_DRETS
P. 46
46
treballa per la inclusió a través de l’alfabetització digi- tal i que col·labora tot l’any amb la biblioteca. Compe- tència lectora en una ala de la biblioteca i competència digital en l’altre. “Totes les entitats van entendre que calia dissenyar activitats que contribueixin a reforçar competències que té sentit reforçar aquest any des de les activitats d’estiu i alhora poder compartir recursos en relació amb les cures, l’acompanyament emocional i la protecció i la seguretat”, explica Garet.
A la biblioteca no hi ha ningú més que aquests dos grups. Gemma Miracle, la bibliotecària, ens explica que hi ha dos matins a la setmana que tanquen només per poder acollir els grups dels casals. Quatre cada dia, dos cops per setmana, totes les setmanes de juliol i agost, això vol dir que uns 72 grups de 10 nois i noies passaran per aquest espai durant l’estiu. “Alguns mo- nitors comenten que han notat que als nens els costa mantenir més l’atenció”, comenta Miracle.
Ens desplacem al Raval Sud, fins a arribar a la seu de Xamfrà Centre de Música i Escena, on en aquest mo- ment entren deu infants de 7-8 anys que arriben del casal que es fa a l’escola Collaso i Gil, organitzat (com els altres dos que hem vist abans) per l’Associació Es- portiva Ciutat Vella. Venen acompanyats d’un monitor d’origen filipí, igual que algun dels nois. Es diu Mark Racca, té 21 anys i està estudiant un grau superior en comerç internacional. El Mark fa quatre anys que és entrenador de bàsquet a l’Associació Esportiva Ciutat Vella, i aquest era el seu tercer estiu com a monitor de casal. “Comparat amb l’any passat jo els trobo molt moguts, han estat molts mesos tancats i tenen moltes ganes de jugar amb els altres nens”, explica. “Els nens volen sortir, altres anys havíem anat al Tibidabo i a Illa Fantasia, però això ara no és possible i per sort tenim totes aquestes altres activitats”, diu Racca. Amb el seu grup aniran també al Palau Güell i al Museu Marítim. I també un dia a la platja de la Barceloneta
Xamfrà s’ha posat diversos cops com a exemple del que és l’Educació 360. La seva expertesa són les extraesco-
Taller de robòtica a la biblioteca dinamitzat per Colectic | VS
lars d’arts musicals i escèniques a tarifa reduïda pels infants del Raval. “Al juliol i agost sempre estem tan- cats, perquè no hi ha escoles, però tenint en compte les necessitats del barri aquest any hem vist clar que haví- em d’obrir”, comenta Sergi Brió, professor de Xamfrà i responsable de comunicació.
Iniciatives en xarxa i en solitari
Com la Biblioteca o Xamfrà, i com l’Associació Espor- tiva Ciutat Vella o Colectic, moltes altres institucions culturals i socioeducatives estan involucrades en aquest #RavalEstiuEducatiu. Entre altres, AEIRaval, APC Raval Nord, Associació de Mestres Rosa Sensat, Barcelona Actua, Casal dels Infants per l’Acció Social als barris, Escola Cintra, Escola de Músics i JPC, Fun- dació Escó- Gabella, Fundació Joan Salvador Gavina, Fundació Servei Solidari, Fundació Social del Raval, Impulsem Sccl, Punt d’Informació Juvenil del Pa- ral·lel, el Pla de Barris, Projecte Baobab, Filmoteca de Catalunya, Museu Marítim de Barcelona, Palau Güell, La Capella, el Gran Teatre del Liceu, Servei de Dinamització Comunitària de Ciutat Vella, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Casal de Joves Atlas, Xarxa de suport educatiu de Ciutat Vella i Casal de Joves Calassanç.
De fet, algunes d’aquestes institucions van més enllà de l’organització d’activitats per casals del barri. Al CCCB, per exemple, tornen a organitzar el casal que fan cada any, Culturnautes, però en una versió reduïda a causa de les mesures Covid, per la qual cosa aquest any van decidir oferir places només a la quitxalla del barri, a través del Casal dels Infants i la Fundació de l’Esperança. En paral·lel, es van programar activitats familiars gratuïtes tots els divendres i dissabtes del ju- liol i l’agost al voltant de la lectura i la creació artística. I també van organitzar uns tallers pensats per joves de 14 a 18 anys sobre disciplines tan diverses com el rap, les danses urbanes, els fanzines, les arts marcials, el podcast o el videomapping, entre altres
EXPERIENCIAS