Page 55 - Revista_DRETS
P. 55

 Jaime Palomera és una de les cares més visibles del Sindicat de
Ha estat un model de reivindicació que s’ha convertit en un referent per totes les ciutats processos de
segregació immobiliaria. Com neix i d’on es remunta el Sindicat per a arribar al punt d’influència que té avui en dia?
 Guillem Pujol
    Llogateres |Pol Rius
Com neix i d’on es remunta el Sindicat per a arribar al punt d’influència que té avui en dia?
El Sindicat neix en un moment on la gent se sent cada vegada més asfixiada per uns lloguers més elevats, abu- sius, amb la idea inicial de frenar la pujada dels lloguers. Més enllà també hi ha una idea de fons que implica can- viar el sistema d’habitatge i treure l’habitatge del mer- cat. És una iniciativa que entronca amb el recorregut que han seguit altres moviments i iniciatives dins de la lluita per l’habitatge, però ho fa des de la lluita concre- ta d’una part de la població que ha estat històricament trepitjada i abandonada per les administracions, que és tota la població que viu de lloguer.
L’objectiu, en un inici, era generar un moviment que dotés d’una organització a totes aquestes persones per treure l’habitatge del mercat i posar-lo a l’alçada de la sa- nitat i l’educació, ja que considerem que és la base d’una societat del benestar. A l’àrea metropolitana era aproxi- madament d’un milió la gent que vivia de lloguer i no te- nia ningú que defensés els seus drets. El que estem fent és conquerir drets. Aquesta llei conquereix drets que abans no teníem.
Quins entrebancs o respostes d’actors que es podri- en sentir amenaçats per la vostra lluita us heu tro- bat pel camí?
Bona pregunta. Penso que el Sindicat és una organitza- ció molt transversal, on hi ha gent de totes les sensibili- tats possibles. No estem vinculats a cap administració ni color polític, i aquesta pluralitat ens dona un gran marge de maniobra molt gran, però al mateix temps, com a en- trebanc, fa que rebem pressions de partits polítics molt diferents. Els partits i les administracions s’ofenen quan les ataques o quan denunciem l’omissió en les seves res- ponsabilitats.
Un altre entrebanc o resposta que potser inicialment no esperàvem o no volíem reconèixer ha estat del sector immobiliari, grans fons d’inversió i rendistes els quals ens veuen com un problema perquè ningú mai els hi ha- via posat límits. I ara ja no parlo del Sindicat de Lloga- teres en particular, sinó del moviment per l’habitatge a Catalunya.
De quina forma concreta actuen aquests poders fàctics?
Hem patit moltes denúncies en un intent de criminalit- zat al Sindicat i a les seves portaveus. No és cap secret. Molts de nosaltres acumulem querelles que el què bus- quen és aturar-nos, intimidar-nos i que deixem de de- nunciar i desobeir una llei injusta a tot a Espanya, que era la Llei d’Arrendaments. Una llei que permetia fer- li xantatge a una família i donar-li a escollir entre fer-li una pujada del 40% o desnonar-la.
Principalment, el que ells reben és que estàs limitant els seus beneficis. Això incomoda molt als poders econò- mics que en aquest país s’han articulat històricament a través del sector immobiliari i financer.
Sempre hi ha una tensió entre el moviment i la ins- titució, presentats sovint com a defensors d’inte-
55



















































































   53   54   55   56   57