Page 65 - Revista_DRETS
P. 65
Point’, els llindars que si es depassen alteren l’equili- bri de la biosfera, la gota que fa vessar el got en llen- guatge popular, pel que fa al desglaç del permafrost de l’Àrtic en general i de Groenlàndia en particular. L’augment significatiu del nivell del mar és inevitable.
Augmentant com ho estem fent la temperatura mitjana de l’atmosfera i els oceans (absorbeixen el 90% de la calor addicional derivat de l’abocament de GEH), estem posant les bases d’un nou estadi cli- màtic ‘hivernacle’, menys habitable en general, que convertirà en inhòspites moltes parts del planeta ( ja està passant), i farà la vida més difícil arreu.
L’alimentació
“La salut dels ecosistemes dels quals nosaltres i totes les altres espècies depenen s’està deteriorant a una velocitat mai vista. Estem erosionant els fonaments de les economies, els mitjans de vida, la seguretat ali- mentària, la salut i la qualitat de vida de tot el món”.
Aquestes paraules les va pronunciar Robert Watson, president de la Plataforma Intergovernamental In- dependent de Ciència i Política sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics, IPBES. Són serveis ecosistè- mics els beneficis que un ecosistema aporta a la soci- etat i que milloren la salut, l’economia real i la quali- tat de vida de les persones.
Totes aquestes realitats s’agreujaran, remarca IP- BES, tret que s’adoptin mesures per reduir dràstica- ment la intensitat dels impulsors de la pèrdua de bi- odiversitat (directament relacionada amb la pèrdua de salut): canvi d’ús de la terra i el mar, explotació di- recta dels organismes, canvi climàtic, contaminació, i l’ocupació per espècies invasores.
La pandèmia i els ecosistemes
La pandèmia de COVID-19 té, molt probablement, el seu origen en la mala gestió dels ecosistemes. La
Amb molta probabilitat, hem superat els ‘Tipping Point’, els llindars que si es depassen alteren l’equilibri de la biosfera, la gota que fa vessar el got
colonització de nous territoris posa en contacte els animals amb virus amb els quals no havien interacci- onat. Després, aquests animals infectats encomanen el virus als humans.
Delia Grace, epidemiòloga, veterinària i acadèmica de l’Institut de Recursos Naturals de la Universi- tat de Greenwich, a Londres, és autora principal de l’informe de Nacions Unides Prevenint la propera pandèmia: les zoonosis i com trencar la cadena de transmissió, presentat el juliol de 2020. Delia Gra- ce argumenta que en l’últim segle han sorgit més i més malalties infeccioses: vaques boges, grip aviària, VIH-SIDA, grip espanyola, i ara la COVID-19.
El 75% han tingut com a font animals salvatges. I moltes infeccions han arribat als humans usant com a ‘ponts’ animals domèstics molt més nombrosos que els salvatges: pollastres, porcs, remugants i al- tres tipus de bestiar. La demanda de proteïna d’ori- gen animal – ous, pollastre, carn bovina, peixos – n’és una de les causes més importants.
La indústria està dominada per uns pocs tipus ge- nètics similars. Els animals estan amuntegats i es- tressats i, en aquestes circumstàncies, el seu sistema immunitari es debilita. En molts països, les mesures de bioseguretat no són bones. “Estem observant una enorme pressió sobre els ecosistemes impulsada per l’augment de població, amb un enorme increment d’indústries extractives”, conclou l’informe de De- lia Grace. I afegeix: “no n’hi ha prou amb tractar els símptomes de la pandèmia, s’ha d’investigar d’on ve el problema i, si no ho fem, tindrem més pandèmi- es”.
En joc està la salut de tot el planeta, una única salut basada en la interdependència entre l’activitat hu- mana i els sistemes naturals (aigua, aire, terra, bio- diversitat) i el seu impacte en les persones i les altres espècies que habiten la biosfera: una salut planetària que estem comprometent
65