Page 68 - Revista_DRETS
P. 68

   68
Desigualtat per districtes
L’exposició ciutadana als elements contaminants no és gens homogènia a la capital catalana. Amb les dades de les estacions fixes i amb estudis mòbils, l’ASPB dis- posa d’un mapa que xifra els nivells de diòxid de nit- rogen (NO2) i de micropartícules PM2,5. Després, les dades es ponderen amb la població que habita a cada districte.
Pel que fa al NO2, cada ciutadà barceloní està, de mit- jana, exposat a 39μg/m3, just una unitat per sota del límit legal fixat per la Unió Europea i recomanat per l’OMS. La meitat de la població, de fet, es troba expo- sada a una forquilla d’entre 33 i 42μg/m3. Ara bé, es re- gistren mínims a algunes llars de només 17μg/m3 i un màxim al voltant de 85μg/m3.
L’enorme diferència es deu a la gran desigualtat de va- lors registrats entre els districtes. Mentre el 35% de la població barcelonina viu exposada per sobre del límit recomanat i legal, és el 94% d’habitants de l’Eixample els que pateixen aquest fet.
“Si Barcelona complís amb les recomanacions de l’OMS, hi moririen un miler menys d’habitants l’any”
El mapa d’emissions mostra com els barris de l’Antiga Esquerra de l’Eixample i la Dreta són els més afectats i exerceixen com a centre irradiador que s’escampa pels barris i districtes que l’envolten. Horta-Guinar- dó i Nou Barris, especialment els barris més propers a Collserola, són els que menys valors registren de di- òxid de nitrogen. Els autors de l’estudi xifren en 5% “la mortalitat natural que es pot atribuir a la contamina- ció de NO2” a l’Eixample, mentre que el percentatge baixa al 2% als dos districtes menys afectats.
L’explicació és clara: “El diòxid de nitrogen és un contaminant molt relacionat amb les emissions del trànsit a la ciutat”, diuen els tècnics que redacten l’informe. Asseguren que “el 60% de la concentració d’aquest contaminant a l’aire de la ciutat” en prové. Ho demostra el fet que les estacions de mesurament més properes al trànist acumulen, de mitjana, un 48% més de NO2 que les que es troben al fons urbà. També que hi hagi un clar creixement durant les hores pic del dia, quan més gent agafa el cotxe, i un notable descens els dies del cap de setmana.
La diferència és encara més gran en el cas de les mi- cropartícules PM2,5, on entre el domicili que en regis- tra més i el que menys hi ha un 258% de diferència. La
meitat de la ciutadania barcelonina està exposada a uns nivells d’entre 14 i 18μg/m3, per sobre dels 10 re- comanats per l’OMS però encara lluny dels 25 que té com a objectiu màxim la Unió Europea.
Amb els criteris de l’OMS, 110 persones no patirien càncer de pulmó i 525 infants no serien diagnosticats d’asma
Les partícules en suspensió de menys de 2,5 micres (PM2,5), a més de tenir relació amb els vehicles mo- toritzats “de distribució urbana de mercaderies, diè- sel i antics”, provenen “d’activitats que generen pols com obres o explotacions ramaderes”. En aquest cas, tot el municipi està per sobre dels nivells de l’OMS i per sota dels de la UE, tot i que on més se’n registren és a l’Eixample, a Sant Martí i a la zona més oriental de Sant Andreu i Nou Barris.
Els científics que han elaborat l’estudi van valorar la possible relació entre nivells d’exposició a la conta- minació i altres aspectes socioeconòmics. Conclouen que hi ha una “certa relació positiva, del 0,36, entre el nivell de renda dels barris i el nivell de diòxid de nit- rogen”. El 39% de població amb estudis universitaris està exposada a més de 40μg/m3, mentre que el per- centatge dels que tenen estudis primaris o menys es redueix lleugerament al 29%.
Tanmateix, la correlació és molt minsa i gairebé in- existent en els casos de les micropartícules PM2,5 i PM10. “No hi ha un patró comú de desigualtats en l’exposició a la contaminació de l’aire a les ciutats eu- ropees”, afegeixen.
Escoles exposades
La mala situació de l’aire a la capital catalana afecta, inevitablement, els centres educatius de la ciutat. Se- gons els càlculs de l’ASPB, “les escoles de Barcelona van estar exposades a un nivell mitjà de 37 μg/m3 de NO2 durant el 2019, dos punts per sota la mitjana als domicilis”.
La situació és greu al global del municipi, amb la mei- tat dels centres exposats a una forquilla d’entre 32 i 41 μg/m3 de NO2 quan el límit de l’OMS i el legal de la UE és de 40. Amb tot, és a l’Eixample on la situació és més crítica amb uns nivells mitjans a les aules de 49 μg/m3.
En total, el 26% dels centres barcelonins es troben en carrers on la contaminació supera el límit legal. A més, n’hi ha 25 (7%) on se superen els 50 micrograms per metre cúbic. “Es troben gairebé tots al districte de l’Eixample”, diuen els experts que signen l’estudi. L’ASPB insisteix en la diferència de nivells entre les escoles de diferents districtes i en l’impacte sobre la
DRET A SALVAR EL CLIMA
















































































   66   67   68   69   70