Page 45 - revista DRETS
P. 45
CCCB – Activitas Familia 2020
Quan va començar el curs 2020/2021 molts infants havien estat sis mesos sense trepitjar l’escola. Pel mig, l’estiu i els seus casals, campus i colònies, i l’esperança que estiguin servint per reconnectar els infants amb les activitats dirigides i en grup, amb companys, hora- ris, normes i aprenentatges. Va ser un estiu diferent, però en pocs llocs es veu tant clar com al Raval. Al barri barceloní amb més densitat de població infantil vulnerable, les entitats socioeducatives i els equipa- ments culturalsvan fer pinya perquè cap nen o nena es quedés sense un estiu intens en experiències, fent bo aquell conegut proverbi africà segons el qual per educar un infant fa falta tota la tribu.
La comunió entre equipaments culturals i entitats socioeducatives es va començar a treballar a finals d’abril, quan ja era una evidència que el curs acabaria virtualment però ningú tenia clar que fos possible or- ganitzar les activitats d’estiu. El dinamitzador va ser la Fundació Tot Raval, a través del seu Grup d’Educació Comunitària, en el qual ja es troben regularment els centres educatius del barri i els responsables munici- pals amb les moltes institucions culturals que aplega el quilòmetre quadrat del barri (Liceu, CCCB, Macba, Museu Marítim, Filmoteca, Palau Güell, Biblioteca de Catalunya, entre altres). Calia exportar aquesta col·la- boració a les entitats socials i de lleure.
Aquelles converses es van traduir en una llarga graella d’activitats que la major part d’aquests equipaments posen a disposició dels diferents casals que es fan al barri de forma gratuïta. Tallers de lectura, de lectura en veu alta, de dibuix, de còmic, d’artesania, de robò- tica...; contacontes, teatre, ioga, música, dansa, batu- cada, fotografia, cinefòrum...; jocs cooperatius, jocs de rol, jocs de pistes, jocs tradicionals, jocs d’aigua...; biciescola, gimcanes, visites teatralitzades... Cada ins- titució tira de recursos propis per organitzar aquestes activitats, per on van desfilant infants i adolescents dels 3 als 18 anys. En grups petits, de màxim deu, i no obstant això TotRaval calcula que més d’un miler de nanos hauran van poder gaudir de moltes d’aquestes activitats.
“A l’abril semblava impossible que tot això arribés a passar, però calia començar a treballar per prepa- rar-ho, la gran resposta que hi ha hagut et fa sentir molt orgull de barri, sobretot quan et diuen que això no està passant enlloc més”, comenta Mercè Garet, la tècnica de la Fundació TotRaval que coordina el Grup d’Educació Comunitària. “El repte que tenim ara – afegeix– és veure si aquesta col·laboració amb el món del fora escola la podem mantenir d’alguna manera durant el curs vinent”.
“Aquest any estan més moguts”
Amb Garet vam vistar un parell d’activitats. A la bibli- oteca municipal Sant Pau-Santa Creu (situada a l’en- trada del mateix antic hospital que allotja la Biblioteca de Catalunya) hi trobem un grup d’infantil del Casal de Joves Calassanç, que es fa a l’Escola Pia de Sant Antoni. Acaben d’escoltar un conte i es disposen a fer una acti- vitat plàstica relacionada. En una altra ala de la bibli- oteca hi ha un grup de nois i noies una mica més gran del casal de l’Escola Vedruna fent un taller de robòtica amb tauletes, a càrrec de Colectic, una cooperativa que
Infants del Casal de
Joves Calassanç a la Biblioteca del Raval | Foto: VS
45