Page 49 - revista DRETS
P. 49

fància en el seu dia a dia de l’escola, ja que moltes ve- gades no se n’adonen de la quantitat de coses que fan
ació dels mestres. Granada destaca, a més que donen molta importància a com comentar i fer la valoració amb els alumnes.
UNICEF valora que els centres incorporin una pers- pectiva de drets en el màxim d’àmbits i es fixa en el treball transversal que fan moltes de les escoles, per exemple, en formació del claustre i en avaluació in- terna i externa. Francesc Granada destaca que fan un “esforç important de formació en drets dels infants” ja que els 22 docents del centre han de fer un curs de for- mació cada any. També tenen una comissió dels drets dels infants entre docents i assessors externs per in- corporar millores i valorar com estan treballant.
“La participació dels infants no només s’incorpora per a prendre decisions, sinó també per compartir les seves idees i emocions”
Per assolir unes relacions interpersonals positives, a l’Escola Teresa Altet fan escolarització compartida amb el Centre Educació Especial Ca n’Oriol. Busquen activitats que puguin fer conjuntament els alumnes dels dos centres per treballar la comunicació i la socia- lització, aspectes que han d’enfortir en un entorn com el seu de diversitat cultural i lingüística.
A l’Escola dels Encants van decidir que els drets fossin encara més la base del seu projecte i cada any incorpo- ren un dret com a leitmotiv del curs. Ja han treballat el dret a tenir escola, el dret a estimar i ser estimat, i el dret a ser qui sóc. Aquests projectes es desenvolupen durant tot el curs i tenen també participació externa d’entitats de la ciutat que els ajuden a entendre la im- portància d’aquests drets.
Aquest premi de moment només es concedeix en el primer nivell, és a dir que reconeix que el centre ha co- mençat a fer referència als drets dels infants en tots els seus àmbits. Però consideren que les escoles estan en un procés de millora permanent i per això s’ampliarà el reconeixement fins als nivells avançat i excel·lent per als centres que aconsegueixin estendre encara més l’enfocament en drets en infància a la vida escolar.
En l’àmbit dels protocols de prevenció de riscos, com per exemple d’abús o d’assetjament, Maria Mur diu que tots els centres en tenen consciència però faria fal- ta que el seu coneixement i aplicació s’ampliés a totes les persones de la comunitat educativa.
Dolors Oliver explica que fins ara han donat les pri- meres passes però que esperen continuar millorant, ja que el projecte “s’enriquirà de l’experiència”. Agnès Barba hi coincideix. “Quan vas treballant aquests as- pectes, una cosa porta a l’altra i t’engresques per treba- llar-ho més”, diu la directora de l’Escola dels Encants
   CCCB – Activitas que tenen aquest enfocament”, explica Maria Mur Familia 2020
Duat, responsable d’educació i cooperació d’UNICEF Comitè Catalunya.
Francesc Granada, director de Nou Patufet, explica que presentar-se a aquest reconeixement els ha aju- dat a posar en evidència allò que ja fan però plante- jar-se per què ho fan i recollir-ho de manera més sistemàtica. “Que et reconegui una institució com UNICEF vol dir que anem per bon camí”, diu el direc- tor. Agnès Barba, directora de l’Escola dels Encants, està contenta amb el reconeixement i diu que els ha ajudat perquè “documentar la feina que es fa a l’esco- la encara li dóna més valor afegit”.
A l’hora de concedir el reconeixement, UNICEF va- lora que l’escola doni a conèixer els drets, impulsi la participació, sigui un entorn protector davant dels riscos i potencií un bon clima escolar. Mur destaca que un dels àmbits en què s’està fent més bona feina és en la consulta en l’alumnat.
Per exemple, a l’Escola Teresa Altet, un centre de mà- xima complexitat de Rubí, fa anys que tenen un con- sell dels infants format per representants dels alum- nes de tots els cursos d’Infantil i Primària. “A partir d’escoltar les opinions de l’alumnat, cada any decidei- xen un projecte per millorar la seva escola”, explica la seva directora, Dolors Oliver. Fins ara han fet des de classes de cuina fins a pintar el pati i organitzar unes olimpíades.
Més enllà de donar protagonisme a l’alumnat, amb aquest projecte els alumnes aprenen a documen- tar les sessions i gestionar l’organisme, així com a acompanyar als més petits perquè també puguin participar-hi.
Un consell dels nens i nenes per incentivar la parti- cipació dels infants en la presa de decisions a l’escola també existeix a l’Escola dels Encants. Fins ara, per exemple, han fet propostes sobre els espais del seu nou pati, procés que també va comptar amb un refe- rèndum de tot l’alumnat.
A l’Escola Nou Patufet han fet dos processos partici- patius, un sobre l’ús del mòbil a l’escola i un altre sobre com volien que fos el pati. “Dos representants de cada grup van haver de debatre entre ells, amb docents, compartir i prendre decisions”, explica Granada.
La participació dels infants, però, no només s’incor- pora per a prendre decisions sinó també per compar- tir les seves idees i emocions. A l’Escola dels Encants tenen espais de diàleg per debatre temes filosòfics amb els infants des dels 3 anys, ja que un dels pilars del centre “crear consciència de ciutadà universal i conscient amb el món”, explica Barba.
A l’Escola Nou Patufet cada matí a les classes d’infan- til i primària es fa una assemblea on els nens i nenes expliquen com estan i com afronten el dia. També els donen veu a l’hora de l’avaluació. En aquest centre, el procés per posar nota té tres fases: una autoavaluació dels alumnes, una coavaluació entre iguals i l’avalu-
49
DRET A L’EDUCACIÓ INCLUSIVA














































































   47   48   49   50   51