Page 60 - In de ban van bloedstolling
P. 60
Bij een zoektocht naar nog actievere stol- lingsremmende stoffen stuitte Link op een stof waaraan hij de naam warfarine gaf – naar WARF (Wisconsin Alumni Research Foundation) en ’-arine’ vanwege de rela- tie tot coumarine. Het middel werd aan- vankelijk gebruikt om ratten te verdelgen, omdat het zo sterk is dat het fatale in- terne bloedingen veroorzaakt. Toch vond deze stollingsremmer later ook klinische toepassingen, aangezien de antistollende werking van alle VKA’s ongedaan kan wor- den gemaakt met vitamine K.
In tegenstelling tot direct werkende heparines, die moeten worden ingespoten, kunnen VKA’s langdurig worden ingeno- men. VKA’s en heparine worden vanwege deze verschillende werking aanvullend gebruikt voor behandeling. Als trombose is vastgesteld worden heparine en VKA’s direct in combinatie toegediend. Zodra het effect van de VKA’s na enige dagen vol- doende doorwerkt kan met de toediening van heparine wor- den gestopt. De ontdekking van VKA’s en heparine betekende een keerpunt in de behandeling van trombose. Beide remmers zijn tot op de dag van vandaag onmisbaar voor een effectieve bestrijding van levensbedreigende stolsels.
Stolling, antistolling en de moderne geneeskunde
Dankzij de intrede van de fysiologische scheikunde diende zich vanaf de 19e eeuw een nieuw tijdperk aan in de geneeskun-
36