Page 16 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 16
16
και σηκώνει τα χέρια του προς τα πάνω, οι υπόλοιποι χορευτές, ακολουθώντας αυτή τη μουσική ιδιομορφία, σταματάνε, αφήνοντας πολλές φορές απότομο επιφώνημα και κάνουν μια παύση τετάρτου, όμοια με την μουσική. Το σταμάτημα αυτό είναι αρκετό, για να θαυμάσουν και να καμαρώσουν όλοι τo παράστημά τους.
Οι κινήσεις του είναι οι 6 κινήσεις του συρτού στα δύο που επαναλαμβάνονται συνολικά 3 φορές συν μια φορά οι τρεις πρώτες, ενώ στην τελευταία τέταρτη κίνηση, το αριστερό πόδι πατούσε με δύναμη και με όλο το πέλμα κοντά στο δεξί στην προσοχή.
Ο ηπειρώτικος αυτός χορός εξυμνεί την ανδρεία και την παλικαριά.
Συρτός στα τρία
Ονοματολογία
Ο συρτός στα τρία είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός χορός που η προέλευσή του τον αναγάγει στην αρχαία Ελλάδα. Το όνομα του χορού προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «σύρω» (τον χορό). Δηλαδή, ονομάζεται συρτός στα τρία γιατί ο πρώτος σέρνει τον δεύτερο, ο δεύτερος τον τρίτο, κοκ. Λαογράφοι επίσης είπαν, ότι λέγεται συρτός επειδή τα βήματα είναι σεμνά, συρτά στο έδαφος και δεν χάνουν την επαφή τους με τη γη.
Ο Συρτός στα τρία χορεύεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στη Θεσσαλία, στη Δυτική Μακεδονία και στη Στερεά Ελλάδα ονομάζεται «Βλάχικο», στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες «Βλάχα», στο Ιόνιο και στα Μέγαρα «Τράτα», στα Δωδεκάνησα «Κάτω», στην Κρήτη «Σιγανός», γύρω από την Αθήνα «Βλάχικο», ενώ οι Πόντιοι ή Λαζοί το ξέρουν σαν «Καρσιλίδικον Ομάλ».
Ο χορός μνημονεύεται στην Επιγραφή του Επαμεινώνδα (στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ.), που βρέθηκε στη Βοιωτία και αναφέρει: «Τας δε πατρίους πομπάς μεγάλας και την των συρτών πάτριον όρχησιν θεοσεβώς επετέλεσεν», δηλαδή «με θεοσέβεια τέλεσε τις μεγάλες εθνικές πομπές και την εθνική όρχηση του συρτού». Ως προς την σύνδεση του χορού «συρτός στα τρία» με αρχαίους χορούς (Περιστέρης 1962) αναφέρεται ότι: «Ο Συρτός στα τρία.....προσαρμόζεται εις τας ρυθμικάς μορφάς του τετρασήμου
Μωρή κοντούλα λεμονιά, με τα πολλά λεμόνια, βησσανιώτισσα, σε φίλησα κι αρρώστησα και το γιατρό δε φώναξα