Page 19 - ΝΕΟ_Λεύκωμα παραδοσιακών χορών 2022-23
P. 19

19
είναι δίσημο ολοκληρώνεται σε 3 μουσικά μέτρα , ενώ όταν είναι τρίσημο ολοκληρώνεται σε έξι μουσικά μέτρα.
Ενδυματολογική ποικιλομορφία
Επειδή ο συρτός στα τρία είναι πανελλήνιος χορός και χορεύεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη παραδοσιακή ενδυμασία. Παρόλα αυτά, οι παραδοσιακές ενδυμασίες του χορού διαφέρουν από τόπο σε τόπο ανάλογα με:
• την μορφολογία του εδάφους: σε ορεινή, πεδινή, νησιώτικη
• την κοινωνική περίσταση: σε νυφική, γιορτινή, καθημερινή
• την ηλικία: σε κόρης, νύφης, παντρεμένης, ηλικιωμένης και χήρας
• τα εξωτερικά κομμάτια της φορεσιάς: σε καβάδι, σεγκούνι, φουστάνι, σαγιάς, καπλαμάς για τις γυναικείες. Φουστανέλα, μπουραζάνα, και βράκα για τις αντρικές.
• Σε αστικές, με ευρωπαϊκά υλικά και ραφή
• Σε χωρικές, με εγχώρια χειροποίητα υλικά
Τα περισσότερα από τα κομμάτια της φορεσιάς είναι ραμμένα, στολισμένα και κεντημένα από τις γυναίκες [γιαγιά, μητέρα, θυγατέρα]. Τα μεγάλα εξωτερικά κομμάτια τα έραβαν και τα κεντούσαν άντρες, οι Τερζήδες (τερζής ή τερζίς).Οι ανδρικές από τις γυναικείες φορεσιές διαφέρουν πολύ μεταξύ τους: η ανδρική έχει λίγα κεντήματα και είναι σε λιτή και αυστηρή γραμμή ενώ η γυναικεία ποικίλλει ανάλογα με τη γυναίκα και την κλίση της προς τον καλλωπισμό. Ένα σημαντικό μέρος της παραδοσιακής φορεσιάς είναι τα καλλωπιστικά της στοιχεία τα οποία, αποτελούν σύμβολα. Για παράδειγμα, ένας σταυρός συμβολίζει τη θρησκεία, ένα καράβι τη ζωή, ένα λουλούδι τη νεότητα. Επίσης ένα χρώμα ή κάποιο σχήμα συμβολίζουν κάποιες αξίες.
 























































































   17   18   19   20   21