Page 74 - Demo
P. 74
72
Konya Sille Köyü ve Sille Kültür Vadisi
Geçmişi milattan önce 8 ve 7’nci yüzyıllarda Friglere uzanan Sille Kültür Vadisi’ne Konya gezinizde mutlaka uğramalısınız. Antik dönemdeki adı Sylla ya da Sylata olarak geçen Sille’de antik mimariye ait taş eserler ve höyükler bulunuyor. Efes’ten doğuya giden Kral Yolu üstünde bulunan Konya’nın hemen yakınında bulunması buranın bir durak noktası olduğunu gösteriyor.
Günümüze ulaşan kaya oyma kiliseler, hamamlar, su yolları, tepe şapeli ve Aya Elenia Müzesi Sille’nin güzelliklerinden bir kaçı. Selçuklu Belediyesi’nin son yıllarda gerçekleştirdiği restorasyon çalışmalarıyla Sille Kültür Vadisi ziyaret etmeden geçemeyeceğiniz bir yer haline gelmiş. Önce Aya Elenia Müzesi’nin kubbesine işli figürleri ailece inceleyin ve buradan kanal kenarına doğru yürüyün.
Sille Kültür Evi düşünürlerin ve sivil toplum kuruluşlarının uğrak yeri olurken Hacı Ali Ağa Hamamı, el sanatlarının sergilendiği bir müze sergi alanı olarak hizmet veriyor. Kanal kenarında butik oteller ve hediyelik eşya dükkanlarının yanı sıra, tezgahlarda leziz yerel ürünlerden almak isteyebilirsiniz.
Karatay Medresesi ve Çini Müzesi
Taş işçiliğinin harika örneklerinden biri olarak kapısıyla sizi etkileyen yapı, içeri adım atınca mozaiklerinin mavisiyle gözlerinizi alıyor. 1251’de dönemin en büyük medresesi olarak Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmış, 1955’ten bu yana ise Çini Eserler Müzesi ziyaretçileri karşılıyor. Medresenin tam ortasındaki havuzun tam üstünde bulunan açılabilir çatı, burada verilen astronomi eğitiminin önemli araçlarından birini oluşturmuş. Havanın açık olduğu günlerde havuza yansıyan gök görüntüsü üzerinden gözlemler ve hesaplar yapılmış olması çocuklarınız kadar sizin de ilginizi çekebilir. Girişin yanındaki sergileme alanlarında çini eserlere de bakmadan geçmeyin.