Page 46 - Yoga Hela Livet Ebok
P. 46

46
på oss utöver vården. [...] Nu förstår man hur bra man hade det på den tiden när det var så gott om personal. Man kunde kanske göra lite fler saker med dem alltså (vårdtagarna, red anmärkning), de här extragrejerna hade man tid med. Som kanske inte finns idag.
En undersköterska med bakgrund inom hemtjänsten säger att när hon började arbeta för 31 år sedan hade de äldre mer självbestämmande och avgjorde själva vad de ville att personalen skulle göra vid besöket, om de skulle tvätta fönster eller sitta och ta en fika. Men idag arbetar man efter ett så kallat minutschema som bygger på den tid det tar för personalen att utföra en viss uppgift hemma hos den äldre. ”Och det här med det sociala, ofta är det ju det som får stryka på foten”, avslutar hon.
Ung i sinnet och gammal i själen
På mötesplatser och dagverksamhet lyfts den sociala aspekten fram av besökarna som väldigt viktig. En äldre kvinna som besöker en dagverksamhet flera gånger i veckan och där deltar i yogan säger: ”Jag skulle väl kunna göra de här övningarna själv hemma, men det är inte lika roligt.” Besökarna vittnar om betydelsen av gemenskapen i de aktiviteter man gör tillsammans och glädjen i att komma ut på promenader i naturen. Mötesplatserna beskrivs både av besökare och personal som friskvård. På dagverksamhet och mötesplatser är besökarna generellt friskare och piggare än de som bor på boenden och därför blir dynamiken en annan mellan personal och besökare.
En kvinna som regelbundet besöker en dagverksamhet i Malmö säger att de har så trevligt tillsammans besökare och personal trots att de har väldigt olika





























































































   44   45   46   47   48