Page 62 - Yoga Hela Livet Ebok
P. 62

62
Att dela yoga med andra
Gör övningarna tillsammans med deltagarna. Det underlättar dels för deltagarna att förstå instruktionerna vid till exempel nedsatt hörsel eller demenssjukdom, dels skapar en känsla av samhörighet.
Fråga gärna deltagarna om de vill yoga, erbjud dem alltid alternativet att stoppa, lämna när de vill och/eller enbart sitta med och observera. Det kan stärka känslan av självförtroende och egenmakt som kan vara några positiva effekter av yogapraktiken. Valfrihet kan å andra sidan skapa förvirring, speciellt vid demenssjukdom, ha deltagarnas behov i fokus i kommunikationen.
Ha acceptans för att yogan kan upplevas olika. Din egen upplevelse kan skilja sig från deltagarnas vilket är helt normalt.
Skapa en yogarutin. Rutiner kan vara hjälpsamma, till exempel att hålla yogan på samma tid, dag och plats.
Utgå från deltagarna under yogapasset. Att utgå från en plan kan ge dig ett bra stöd, att samtidigt ha en flexibilitet att anpassa övningarna till dagsformen på deltagarna är värdefullt och kommer ge den bästa upplevelsen.
Observera deltagarna under och efter yogan, lyssna in reaktionerna för att lära mer om vad som fungerar bra.
En dos humor i yogan har visat sig släppa på prestige och prestation, både hos instruktörer och deltagare. Låt yogan vara rolig och lättsam om det faller sig naturligt för dig. Låt din personlighet och ditt sätt att träda fram.
Skapa en trygg miljö för yogan. Använd musik om det fungerar bra i gruppen. Ljus, filt och något dämpad belysning kan skapa lugn stämning (för mörkt kan dock ge trötthet).

























































































   60   61   62   63   64